De ce nu doarme Falcă noaptea? (editorial)

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , ,

Published on martie 18, 2015 with No Comments

scris de: Cristian Țițca

Am aflat zilele acestea că Gheorghe Falcă nu mai are gânduri de mărire pe la București. Nu știu ce s-a întâmplat, dar omul care a reușit la un moment dat să transforme Aradul, dintr-o periferie politică, în „satul cu miniștri” a renunțat la ideea de a ajunge personaj de bază în viitorul guvern PNL și a dat de înțeles public faptul că se concentrează pentru obținerea unui nou mandat de primar. Ce s-o fi întâmplat prin subteranele inexistentului, dar de viitor făcător, guvern PNL, nu știu și nici măcar nu bănuiesc. Cert este faptul că Falcă s-a întors la Arad și ne promite că vom conviețui împreună de acum încolo și până la finele veacurilor. Amin!

Așadar, avem, în sfârșit un lucru cert: Falcă va candida la funcția de primar!

Mă uit în jur și văd că, deși clipa fatidică a alegerilor se apropie, habar nu avem pe cine vor trimite în lupta electorală cei din opoziție. PSD pare a fi cantonat într-o acută lipsă de cadre. Sursele noastre, care sunt mai bine informate decât ale celorlalți, ne spun că, din partea PSD, la președinția CJ Arad ar intra în luptă tocmai Dorel Căprar! Dar aceleași surse au o privire tâmpă atunci când întrebăm: „Dar pentru postul de primar al municipiului, pe cine îl aveți pregătit?”. E clar ca bună-ziua: opoziția politică arădeană se află sub hipnoza cobrei! De atâtea ori a pierdut alegerile în fața lui Falcă, încât a ajuns să se considere blestemată. Și de aceea nici măcar nu se chinuie să găsească un contracandidat valabil. Sau, poate, nici nu are. Ori, zic adepți ai teoriei conspirației, există niște pârghii pe care unii apasă pentru ca opoziția să scoată doar contracandidați proști la alegerile pentru fotoliul de primar. Cine știe unde o fi adevărul…

Prin urmare, redutabilul Falcă ar trebui să aibă seară de seară somnul lin iar pacea să vegheze asupra lui, liniștit fiind de faptul că opoziția nu poate produce un contracandidat de calibru sãu.

Și, totuși, de ce nu doarme Falcă noaptea?

Alegerile prezidențiale de anul trecut și toate sondajele de opinie de uz politic intern arată un trend de care se tem toți politicienii cu state vechi de plată: românii s-au săturat până peste cap de actuala clasă politică. Se caută fețe noi, fără nicio legătură cu scena politică actuală. La alegerile prezidențiale foarte puțini peneliști sau pedelisti credeau în șansa lui Iohannis. Își jucau rolul de susținători și atât. Prin spate își făceau deja planuri de viitoare opoziție. Iar Iohannis a câștigat zdrobitor deoarece în mentalul public el nu era legat de clasa politică. În concluzie, un outsider, care a luat startul prea târziu, fără fonduri uriașe, fără aparat de promovare și fără obligații politice, a dărâmat eșafodajul politic existent la momentul alegerilor și a câștigat detașat.

Logica elementară ne îndeamnă astfel să bănuim că și la alegerile parlamentare sau locale, trendul anti-sistem să fie extrem de puternic! Fosta clasă politică își dă acum ultima răsuflare iar DNA are grijă să îi scurteze suferința morții cât mai mult posibil astfel încât, o nouă clasă de conducători (neimplicați politic până acum) să vină la cârma țării.

Iar Falcă știe lucrul acesta. Știe că nu din partea partidelor politice va apărea un contracandidat redutabil. Ci de undeva din pădurea întunecată a societății civile. Un om cu un proiect și cu mai puțină vorbărie.

Acesta este motivul pentru care, de câteva săptămâni încoace, citim tot felul de fantezii scrise de ziariștii apropiați edilului. Ba cineva publică scenariul unei candidaturi a ziaristului Cristian Cotuna, ba, mai nou, a lui Andrei Ando sau Ciprian Luca. Pentru unii pare hilară această înlănțuire de nume. Dar, pentru laboratorul de analiză și prognoză al noului PNL nu e o glumă. Liberalii încearcă acum să construiască portretul-robot al contracandidatului lui Falcă venit din afara politicii. Pentru ca după aceea, acesta să fie inventat in peisajul real și trimis la luptă electorală. Iar mai apoi, să piardă alegerile spre eterna victorie a edilului.

Acum înțelegeți de ce nu doarme Falcă noaptea?

No Comments

Comments for De ce nu doarme Falcă noaptea? (editorial) are now closed.