D-ale războiului „Vacanță” pentru insubordonare

Written by admin. Posted in D'ale razboiului, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on noiembrie 25, 2019 with No Comments

Deși soldații germani erau foarte disciplinați și suficient de îndoctrinați pentru a se conforma întocmai ordinelor și a manifesta o deosebită voință de victorie, au existat și în armata Reich-ului cazuri de indisciplină și insubordonare pedepsite conform legilor militare.

Despre un astfel de caz, întâmplat în 12 ianuarie 1944 în spațiul Scepetovka-Vinița-Jitomir din Rusia, povestește generalul Hasso Von Manteuffel, comandant, al Diviziei 7 Panzer:

„Într-un sector al frontului o trupă de asalt a Armatei Roșii i-a atacat pe soldații care aparțineau unui post de santinelă și care erau adormiți într-o șură cu fân, după care l-au târât cu ei pe șeful de post, un comandant de rang inferior (unterfuhrer).

Conform relatării comandantului de grup care comanda acolo, cele două santinele desemnate în pază și-au părăsit postul la apropierea Armatei Roșii fără să tragă măcar un foc de avertisment, care să fie auzit de celelalte santinele care se odihneau, aceasta fiind prima lor obligație. Comandantul de grup de luptă voia să ordone împușcarea celor doi pe loc, dar eu m-am codit să dau curs cererii comandantului și am predat santinelele Curții Marțiale. Curtea Marțială a dat sentința de neîndeplinire a sarcinilor și a obligațiilor profesionale. Totuși a decis eliberarea uneia dintre santinele iar pe al doilea soldat l-a condamnat la doi ani de închisoare. Oamenii de la divizie numeau acestă închisoare „vacanță”, deoarece în timp ce ei continuau să lupte împotriva superputerii inamice, santinelele au fost transportate în țară și erau în siguranță…

Între timp un unterarzt și un tiralior al diviziei dezertaseră la dușman, iar acest verdict părea să fie de-a dreptul o încurajare pentru cei care voiau să fugă sau voiau să se vândă fără să țină seama de pericolele care îi pășteau pe camarazii lor”.

În consecință generalul Manteuffel a trecut peste verdictul Curții Marțiale și a ordonat împușcarea unuia dintre cei doi soldați. Mult mai târziu această hotărâre a fost tradusă în justiția Germaniei Federale, care în 1959 l-a condamnat la 18 luni de închisoare.

(După  Hasso von Manteuffel, „Memorii de război”, editura Mii de cărți, 2019. p 99-100)

 

 

No Comments

Comments for D-ale războiului „Vacanță” pentru insubordonare are now closed.