Consulul general al României în vizită la românii din Hajdu-Bihar (Ungaria)

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , , ,

Published on septembrie 29, 2016 with No Comments

img_4338
În zilele de 26-28  septembrie 2016, Excelența Sa Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a efectuat o vizită în localităţi din judeţele Hajdu-Bihar. Diplomatul român  a vizitat primăriile localităților Jaca (Dzakca), Vecherd (Vekerd), Darvaș (Darvas) și Peterd (Mezopeterd), având întrevederi cu primarii și alți responsabili din administrațiile celor patru localități situate în județul Hajdu-Bihar.
În toate aceste localităţi trăiesc membrii ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria, precum şi familii de români care s-au stabilit în Ungaria după anul 1990. Șeful misiunii diplomatice românești de la Gyula a vizitat în aceste zile bisericile ortodoxe române din cele patru localități, aflate în grija pr. Cosmin Pop. Două dintre bisericile vizitate sunt monumente istorice (Jaca și Vecherd). În aceste biserici se găsesc cărți, obiecte de cult și obiecte de artă, precum și inscripții vechi, care arată vechimea și continuitatea existenței comunităților românești în această regiune. De asemena, consulul general Florin Vasiloni a avut întrevederi cu reprezentanții Autoguvernării Românești din Peterd, vizitând și grădinița din această localitate.
Consulul general a discutat cu responsabilii localităţilor amintite despre situaţia comunităţilor româneşti precum şi despre posibilitatea întăririi legăturilor cu localităţi din România, în vederea dezvoltării unor proiecte comune.
 

No Comments

Comments for Consulul general al României în vizită la românii din Hajdu-Bihar (Ungaria) are now closed.