Constantin Traian Igaș, senator: “Am propus modificări la Codul silvic pentru protejarea monumentelor istorice”

Written by admin. Posted in Uncategorized

Tagged: , , , ,

Published on iunie 18, 2015 with No Comments

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a depus o inițiativă legislativă, semnată de deputați și senatori din întreg spectrul politic, prin care sunt scoase din fondul forestier naţional suprafețele de teren pe amplasamentul cărora se află monumentele istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ieri, 17 iunie, am depus propunerea legislativă privind completarea Codului Silvic. Am depus această inițiativă legislativă având susținerea majorității membrilor comisiei pe care o conduc și mă bucură să văd că acolo unde se înțelege necesitatea luării unor decizii, politicul îți pierde din importanță. Noi, membri Comisei UNESCO, deși reprezentăm partide diferite, înțelegem importanța protejării monumentelor istorice și facem tot ce putem pentru a le proteja”, declară senatorul Constantin Traian Igaș, președinte al Comisiei pentru relația cu UNESCO.

Ca urmare a vizitei de lucru efectuate de către membri comisiei la Cetățile Dacice din Munții Orăștie s-a constatat că arborii din incinta monumentelor, căzuți peste acestea sau sub iminența prăbușirii, reprezintă un pericol real pentru starea şi integritatea obiectivelor de patrimoniu național de valoare universală. În același timp, Cetățile Dacice sunt amplasate pe terenuri împădurite aflate în fondul forestier național, ceea ce impiedică intervenţiile de tăiere şi evacuare, prețul plătit fiind distrugerea monumentului.

După ce am văzut la fața locului un exemplu de bună practică, și aici mă refer la vizita de lucru efectuată de comisie la Cetățile Dacice împreună cu reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, toți membrii comisiei am considerat ca fiind necesară intervenția noastră ca parlamentari pentru conferirea unui plan legal care să vină în ajutorul celor care vor să protejeze monumentele istorice din țara noastră”, afirmă senatorul arădean Constantin Traian Igaș.

Constatând problemele apărute de această dublă reglementare, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a decis să inițieze un act normativ care să permită intervențiile asupra suprafețelor împădurite pe care se găsesc monumente istorice naționale aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, salvând astfel de la distrugere Cetățile Dacice din Munții Orăștiei.

 

No Comments

Comments for Constantin Traian Igaș, senator: “Am propus modificări la Codul silvic pentru protejarea monumentelor istorice” are now closed.