Claudia BOGHICEVICI: Guvernul trebuie să asigure bugetelor locale fondurile pentru tichete sociale astfel încât copiii din familii defavorizate să meargă la grădiniță

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , ,

Published on octombrie 08, 2015 with No Comments

 

Claudia Boghicevici 2

Deputatul PNL Claudia Boghicevici salută aprobarea de către Parlament a legii prin care copiii din familii defavorizate vor primi tichete educaționale pentru educația preșcolară, însă atrage atenția că este responsabilitatea Guvernului să asigure fondurile necesare către bugetele locale. Proiectul a fost aprobat în Camera Deputaților cu 289 voturi pentru, unul împotrivă și 5 abțineri.

”Proiectul de lege adoptat în Camera Deputaților a pornit de la un program de succes dezvoltat de Asociația Ovidiu Ro. Astfel, familiile defavorizate vor primi tichete în valoare de 50 lei lunar pentru achiziționarea de alimente, rechizite, haine pentru copiii preșcolari cu condiția să frecventeze zilnic grădinițele. Propunerea inițială prevedea ca aceste tichete să fie acordate din bugetele locale însă mă bucur că am găsit înțelegere la colegii din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților astfel încât acesta să fie un Program de Interes Național, iar Guvernul să transfere fonduri către bugetele locale din cota defalcată de TVA în baza solicitărilor acestora. Bugetele locale sunt limitate și nu toate localitățile au această posibilitate, dar sper că Guvernul, oricum s-ar chema şi oricine l-ar conduce, va susţine participarea copiilor la forme de educaţie preşcolară pentru că aceasta este fundamentul educaţiei acestora.

Legat de situaţia copiilor în România trebuie să avem în vedere sărăcia cu care se confruntă, accesul precar la educaţie şi abandonul şcolar care în loc să scadă având în vedere angajamentul de a fi doar 11.3% în 2020 a ajuns la peste 17%.  1 din 3 copii din România trăiesc în sărăcie, iar procentul creşte la 50% în mediul rural. Anual în jur de 120.000 de copii de 3-5 ani au nevoie de sprijin pentru a merge la grădiniţă regulat. Sper că Guvernul va acționa responsabil, iar această lege nu va avea soarta celei pentru susţinerea formării câinilor-ghizi, proiect pe care l-am iniţiat şi promovat, dar pentru care nici până acum nu s-au alocat fondurile necesare”, a declarat Claudia Boghicevici.

 

No Comments

Comments for Claudia BOGHICEVICI: Guvernul trebuie să asigure bugetelor locale fondurile pentru tichete sociale astfel încât copiii din familii defavorizate să meargă la grădiniță are now closed.