Claudia Boghicevici: Fără aportul economic al românilor plecați la muncă în străinătate, România s-ar fi afundat din nou în recesiune

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 17, 2013 with No Comments

Deputatul PDL de Arad, Claudia Boghicevici, trage un semnal de alarmă referitor la inacțiunea actualului guvern în sprijinul  cetăţenilor români plecați la muncă în străinătate, având în vedere problemele pe care aceștia le întâmpină  pe piaţa muncii din statele Uniunii Europene. Apelul deputatului PDL vine şi în contextul în care Banca Naţională a României a dat publicităţii datele care arată că românii care muncesc în străinătate au fost principalii investitori în ţara noastră în anul 2012.

„Am văzut cu toții datele economice pentru 2012 publicate de INS. După opt luni de guvernare socialistă, țara este într-o stare jalnică. Este nepermis să revenim la stagnare economică tocmai atunci când românii aveau nevoie de continuarea creșterii economice începute în timpul guvernelor de dreapta. În loc să se scuze pentru situația actuală, guvernul Ponta trebuie să aibă bărbăția să spună lucrurilor pe nume. Adevărul pe care și dumnealui ar trebui să-l știe este că nici aceste rezultate, modeste așa cum sunt, nu ar fi fost posibile fără aportul decisiv al comunităților de români care lucrează în străinătate. Aceștia au trimis acasă aproape 4 miliarde de euro anul trecut, compensând prin curajul și munca lor lipsa de investiții străine, lipsa de viziune, lipsa de soluții a guvernului Ponta. Dacă n-ar fi existat românii plecați la muncă în străinătate, România s-ar fi afundat din nou în recesiune”, a declarat deputatul Claudia Boghicevici.

Deputatul PDL consideră că actualul Guvern este total insensibil la problemele cu care se confruntă muncitorii români din străinătate, deşi are la dispoziţie instrumente pentru a-i ajuta şi a-i recompensa pe măsura contribuţiei lor în economia românească.

„Ne-am fi așteptat ca, văzând aceste cifre, guvernul socialist să nu precupețească nici un efort în sprijinirea celor care muncesc în afara granițelor. În schimb, aceștia au fost ignorați cu desăvârșire de autorități, care n-au mișcat un deget pentru a-i sprijini în problemele cu care se confruntă. Nu pot să deduc din această crasă inacțiune că actuala guvernare fie nu e capabilă să  înțeleagă importanța românilor din afara granițelor, fie îi ignoră cu bună știință. În timpul mandatului meu de ministru, am elaborat o strategie care viza acțiuni concrete pentru ridicarea restricțiilor pe piața muncii din statele UE. Doream să-i ajut pe cei care merg la muncă în afară să evite situația în care sunt supuși unor discriminări pe piața muncii, prin acțiuni care să vizeze ridicarea anticipată a restricțiilor, flexibilizarea procedurilor, reducerea costurilor birocratice”.

Strategia presupunea o strânsă cooperare la nivel de experți cu statele UE partenere, prin care să putem monitoriza fluxul de migranți și astfel să asigurăm condiții de libertate de circulație deplină, minimizând totodată temerile statelor membre. Strategia era etapizată, pe acțiuni concrete, echipa mea demarând primele demersuri în vederea punerii sale în practică.  Din păcate, după cum au arătat și recentele scandaluri din Ministerul Muncii, altele au fost prioritățile noii echipe.

„Cunosc foarte bine ce sacrificii fac în fiecare zi românii plecați la muncă, condițiile pe care le îndură pentru a putea trimite lunar la cei dragi câteva sute de euro. Vedem și efectele la nivel macroeconomic ale acestor sacrificii. Este timpul ca guvernul Ponta să se trezească la realitate și să înceteze să-i ignore pe acești oameni, doar pentru că  nu i-au votat în decembrie ”, a adăugat deputatul Claudia Boghicevici.

 

 

 

No Comments

Comments for Claudia Boghicevici: Fără aportul economic al românilor plecați la muncă în străinătate, România s-ar fi afundat din nou în recesiune are now closed.