Cetăţenii Moldovei vor putea călători fără viză în spaţiul Schengen

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 27, 2014 with No Comments

În curând cetățenii moldoveni vor putea călători în spațiul Schengen fără vize, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlamentul Europeană astăzi. Documentul aprobat prevede transferarea Moldovei de pe lista negativă pe lista pozitivă. Moldovenii care au pașapoarte biometrie (cu un cip care conține imaginea facială și amprentele deținătorului) vor putea călători în spațiul Schengen pentru perioade între 90 și 180 de zile.”Eliminarea obligativității vizelor dă un mesaj clar Moldovei, în sensul unei perspective europene, al integrării economice graduale și al unor relații comerciale consolidate”, a declarat europarlamentarul Iosif Matula în cadrul unei intervenții  susținute în Parlamentul European.

Totodată, europarlamentarul democrat-liberal a subliniat progresele înregistrate de Republica Moldova: “Să nu uităm că Moldova este prima țară a Parteneriatului Estic ce a parafat Acordul de asociere cu UE, îndeplinind toate cerințele aferente Planului de acțiune privind liberalizarea vizelor. Deși perspectivele sunt incerte, prin această politică de vize avem șanse în soluționarea pe cale pașnică a problemei transnistrene, ținând cont de  beneficiile aduse cetățenilor care dețin un pașaport biometric”.

 

După votul Parlamentului, Consiliul ar urma să aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai târziu în luna aprilie, după verificarea legală a textelor în toate limbile, fapt care se pare că va fi o simplă formalitate.

No Comments

Comments for Cetăţenii Moldovei vor putea călători fără viză în spaţiul Schengen are now closed.