Banii românilor la medicii din România. Opinii de pensionar!

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , ,

Published on iulie 24, 2014 with No Comments

scris de: prof. Ioan Tuleu

Două știri mi s-au intersectat citind presa On line într-o dimineață calmă de iulie. Una spunea că la Unversitatea Carol Davilla, de medicină, din București există o foarte mare afluență de candidați pentru cele 430 de locuri bugetate. Cei mai mulți dintre cei care stăteau la coadă, la înscriere, întrebați fiind de reporter ce intenționează să facă după terminarea studiilor și obținerea calificării de medic, au răspuns că visul lor este să lucreze în străinătate.

O altă știre, care avea în tittlu „Halucinant”,  reproducea zisele lui Anton Hadăr, lider sindical al cadrelor didactice universitare, care opina că studenții care pleacă afară să lucreze și au absolvit o facultate finanțată din bugetul statului român ar trebui să-și plătească studiile. „La noi este binecunoscut exodul medicilor, al celor din I. T. și din multe alte specialități ale ingineriei. Ei se vor duce în alte țări, vor aduce progres unităților economice din acea țară și, mai important pentru noi care ne gândim și la pensie, vor plăti pensiile altora.

Prin urmare statul român subvenționează cu bani mulți, și medicina costă, doctorii care vor lucra pentru cei mult mai bogați decât noi românii. Și de ce atunci să nu instituim un sistem prin care să se restituie statului suma investită, așa cum este, spre exemplu, în SUA, unde creditele acordate de stat se înapoiază de beneficiar după ce se angajează. De ce românii, la care englezii, francezii etc se uită cu scârbă și teamă să susțină pe banii lor sănătatea occidentalilor bogați.

Cred că în condițiile în care vorbim de subfinanțarea sistemului medical, de salariile mici ale medicilor, am putea să folosim banii recuperați de la medicii plecați spre alte zări  chiar în plata mai bună a celor care aleg să lucreze în România ! Nu ar fi nimic halucinant !

No Comments

Comments for Banii românilor la medicii din România. Opinii de pensionar! are now closed.