A plecat spre veșnicie artistul plastic Onisim Colta

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , ,

Published on octombrie 07, 2022 with No Comments

Aradul, și nu numai, a pierdut în această dimineață un exponent de referință al artei plastice,  Onisim Colta, care s-a stins din viaţă la vârsta de 70 de ani.

S-a născut în data de 10 iunie 1952, pe plaiuri maramureșene, în Baia Sprie. A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția pictură, în clasa prof. Paul Sima, în anul 1976. A obținut, în anul 2006, titlul de Doctor în Arte Vizuale – Universitatea de Arte și Design, Cluj Napoca, cu Summa cum laude.

A efectuat timp de cinci ani un stagiu de perfecționare profesională post-universitară, în cadrul Centrului Special de Perfecționare Profesională București, pe linie de scenografie, între anii 1978-1980 și respectiv între anii 1983-1985. În anul 1976 va fi repartizat, ca scenograf, la Teatrul de Stat din Arad, montând peste 70 de spectacole.

Din anul 1980 a fost membru al UAP România, iar în anul 1995 devine membru al Association Internaționale des Arts Plastiques – A.I.A.P. În perioada 1998-2005, Onisim Colta a fost conferențiar universitar în cadrul Facultății de Arte Vizuale din Oradea. Între anii 1994-1998 a fost președinte al Filialei Arad a UAP, iar din anul 1998 vicepreședinte al acesteia.

Pictorul Onisim Colta a fost redactor artistic și fondator al Revistei „ARCA”, în paginile căreia a publicat comentarii plastice, studii, însoțite de reproduceri, pe marginea operei unor artiști de seamă din peisajul plasticii românești contemporane: Liviu Suhar, Zamfir Dumitrescu, Mihai Mănescu, Marin Gherasim, Constantin Flondor, Paul Gherasim.

Onisim Colta a avut peste 30 de expoziții personale între anii 1976-2013, peste 92 de expoziții de grup, naționale și internaționale, fiind prezent și la cinci simpozioane internaționale. A fost recompensat pentru actul artistic cu numeroase premii naționale și internaționale. Din anul 1975 și până în prezent a participat cu regularitate la expozițiile anuale organizate de Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Arad, în galeriile Alfa, Arta și Delta, precum și în cadrul expozițiilor artiștilor arădeni care se desfășoară la Szarvas, Gyula, Kaposvar și Bekescsaba – Ungaria, Zrenjanin – Serbia și Heidelberg – Germania.

În vara acestui an, Primăria Municipiului Arad i-a acorda titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică, prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional. Din păcate, artistul nu a putut fi prezent la festivitate din cauza problemelor de sănătate.

 

No Comments

Comments for A plecat spre veșnicie artistul plastic Onisim Colta are now closed.