(A) Iustin Cionca, președinte CJ: „Proiectele Aradului au fost blocate ani de zile de PSD. Județul este unul dintre cele mai eficiente, pe finanțare europeană”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 19, 2020 with No Comments

Județul Arad deschide tot mai multe proiecte de investiții în infrastructura rutieră, cu finanțare europeană. Drumul expres Arad – Oradea și Centura de Est sunt cele mai recente dintre ele, însă multe altele au fost demarate cu finanțare guvernamentală, cu ajutorul Guvernului PNL. Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, ne-a oferit mai multe informații referitoare la lucrările începute, ce vor fi finalizate în următorul mandat.

-Domnule președinte, Consiliul Județean Arad a muncit mult pe proiectele europene. Câte proiecte aveți în lucru și în ce valoare?

-Așa este, Consiliul Județean Arad este unul dintre cele mai eficiente, la nivel național, ca număr de proiecte depuse și câștigate, pe finanțare europeană, în ultimii patru ani. Avem în lucru 21 de proiecte doar ale Consiliului Județean, fără să le adaug pe cele ale instituțiilor subordonate. Valoarea lor depășește 600 de milioane de lei. Am accesat bani pe cinci programe distincte, pentru modernizarea drumurilor județene, investiții în spital, în aparatură medicală, pentru renovarea sălii unde a fost negociată unirea Transilvaniei cu România. Dar cumpărăm și ambulanțe și echipamente pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ca prin intervențiile lor să salveze vieți.

-Care sunt cele mai mari proiecte ale Aradului?

-Cel mai mare, indiscutabil, este modernizarea a 444 km de drum județean în ultimii patru ani. Noi ne-am propus 300 de km inițial, dar am ajuns la 444 și continuăm să lucrăm în această toamnă până când vremea ne va permite. Este cel mai mare proiect de modernizare de drumuri județene din România, pentru care am folosit cu precădere fonduri europene.

-Ați anunțat și construirea unor spitale noi, tot din banii de proiecte.

-Este adevărat. Sunt deja în lucru spitalul nou de Psihiatrie de la Căpâlnaș și spitalul de Oncologie. Pentru Spitalul de Boli Infecțioase Adulți am semnat comanda proiectului tehnic. Noul complex Matern-Pediatrie, o lucrare de câteva zeci de milioane de euro, este cuprins pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții. Am câștigat fonduri și pentru renovarea Spitalului de Psihiatrie din Arad. În afară de asta, modernizăm Secția de Cardiologie, unde a fost pus în funcțiune, în regim public, Laboratorul de Cardiologie Intervențională și am cumpărat aparatură foarte modernă, comparabilă cu cea din occident. Aș adăuga la asta că în anul 2017 am deschis Spitalul TBC, singurul din România construit de la zero din banii unui Consiliu Județean. Practic, nu există secție de spital unde să nu fi intervenit cu modernizări, și asta se vede, chiar dacă acum traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru toți.

Domnule președinte, ați afirmat că proiectele Aradului au fost blocate ani de zile. Ne puteți explica de ce?

Au fost blocate politic! Am avut proiecte „puse deoparte”, lăsate la sertar peste o mie de zile, în instituțiile controlate de PSD. Pe funcționarii care răspund la comenzi politice nu i-a interesat că între Arad și Șiria drumul a devenit nepracticabil. Important a fost să asculte de șefii de la partid, iar pentru șefii de la partid, de la PSD, să fie clar, important a fost ca lucrările să întârzie cât mai mult, să le spună arădenilor că suntem incapabili. Vă dați seama ce cinism? Nu s-a întâmplat doar cu proiectele Consiliului Județean, s-a întâmplat și cu primării din județ.

Și ce se poate face pentru evitarea, pe viitor, a acestor blocaje?

Avem nevoie de parlamentari PNL care să susțină la București proiectele Aradului, să le deblocheze. Să știți că eu mă bazez foarte mult pe echipa pe care PNL o propune pentru Camera Deputaților și Senat. Cu Glad Varga lucrez foarte bine pe proiectele primăriilor din județ, cu Lazăr Faur pe modernizarea spitalelor. Cu Sergiu Bîlcea am început să construim drumurile județene și am făcut o treabă foarte bună, este ambițios, a învățat administrație, sunt convins că va fi un parlamentar foarte bun și foarte util Aradului. Dar nu sunt doar cei trei, ci întreaga echipă. Fiecare dintre ei se identifică cu câte un proiect major, fiecare va munci la București pe proiectele Aradului.

PNL este singurul partid care are un proiect pentru Arad și singurul partid care trimite parlamentari la București să muncească pentru proiectele concrete ale administrației arădene. Ca președintele al Consiliului Județean am nevoie de ajutorul parlamentarilor. Din păcate, s-a demonstrat în ultimii patru ani că pot conta doar pe parlamentarii PNL, ceilalți nu au răspuns solicitărilor mele de a ne ajuta. Nu au venit nici măcar să ne consulte, în patru ani de zile, să întrebe cu ce pot fi de folos, dar ne-au dat lecții la televizor și în ziare.

Aradul are nevoie de parlamentari harnici, competenți, de arădeni care ajută Aradul! De asta mizez pe parlamentarii PNL și sunt convins că doar votul pentru PNL, la alegerile din 6 decembrie, este un vot pentru Arad. Avem cei mai mulți consilieri locali din județ, cei mai mulți primari, primarul Aradului și președintele Consiliului Județean.

Îi rog pe arădeni să ne dea și cei mai mulți parlamentari, să putem realiza cea ce le-am promis și ceea ce fiecare arădean așteaptă de la administrația primăriei sale, a județului său.

Comandat de PNL Arad, cod mandatar 11200025

 

No Comments

Comments for (A) Iustin Cionca, președinte CJ: „Proiectele Aradului au fost blocate ani de zile de PSD. Județul este unul dintre cele mai eficiente, pe finanțare europeană” are now closed.