16-17 mai, Zilele Administrației Arădene, la 100 de ani de administrație românească în Arad!

Written by admin. Posted in Istorie

Tagged: , ,

Published on mai 15, 2019 with No Comments

În perioada 16– 17 mai, la Arad, se aniversează 100 de ani de administraţie românească a oraşului nostru. Evenimentele care marchează centenarul administraţiei sunt organizate de Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad, prin instituţiile de cultură subordonate, Centrul Municipal de Cultură, Filarmonica Arad, Biblioteca Judeţeană “A.D. Xenopol”, Complexul Muzeal şi Centrul Cultural Judeţean. În organizare sunt implicate şi Universitatea „Aurel Vlaicu” şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.

Şirul evenimentelor cuprinde vernisaje, sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte,  momente de reconstituire istorică precum şi spectacole în stradă, finalul fiind marcat de o paradă a portului popular din 50 de localităţi reprezentând cinci zone etnografice ale județului Arad.

„Zilele Administraţiei Arădene reprezintă o mare sărbătoare pentru familia arădeană. Angrenăm în activităţile de la sfârşitul acestei săptămâni locuitori ai judeţului şi ai municipiului din toate categoriile de vârstă şi toate categoriile sociale.

Administrația Aradului organizează evenimente deosebite pentru aniversarea a 100 de ani de administrație românească la Arad!” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

La rândul său primarul Aradului, Gheorghe Falcă, precizează că prin activităţile de la sfârşitul acestei săptămâni administraţia arădeană aduce un omagiu şi profesioniştilor din administraţia publică locală a ultimilor 100 de ani, dar şi Armatei Române, instituţia care a conferit stabilitate în momentele esenţiale ale societăţii româneşti: „În seara zilei de joi oferim un spectacol de gală al Filarmonicii Arad şi apoi o recepţie festivă prin care ne arătăm recunoştinţa faţă de cei ce au dezvoltat comunitatea arădeană şi şi-au adus contribuţia la creşterea Aradului, la locul lor de muncă, în organizaţii non-guvernamentale, în structurile militare, Biserică, şcoală, familie. Aradul de astăzi este rezultatul unui efort colectiv şi îmi doresc să profităm de această sărbătoare pentru a le demonstra tuturor celor din Arad şi din afara Aradului că pe fondul filonului românesc puternic aici s-a dezvoltat o comunitate profund ataşată valorilor europene”, a declarat primarul municipiului Arad.

Mai jos vă prezentăm programul complet al evenimentelor din cele două zile dedicate centenarului administraţiei româneşti în Arad.

 

ZILELE ADMINISTRAȚIEI ARĂDENE

100 DE ANI DE ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ LA ARAD

16-18 MAI, EDIȚIA 2019

 

Joi 16 mai 2019

 

Ora 17,00, Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad (strada Horia)

 • Vernisarea expoziției „100 de ani de administrație românească în Arad”.
 • Lansarea volumelor (I și II) „Panoramă mediatică. Administrație și guvernanță corporativă în Arad, la 100 de ani de la Marea Unire” Autori: Andrei Ando, Mihaela Ozarchevici

 

Ora 18,00, Foaierul Palatului Cultural Arad

 • Vernisarea expoziției „Bien le bonjur dʼArad” Expoziția conține cărți poștale din Arad trimise în Franța de militarii trupelor franceze cantonate aici în periada ianuarie-iulie 1919.
 • Lansarea volumului al XIV-lea „Administrație Românească Arădeană – studii și comunicări din Banat-Crișana” Coordonatori: Doru Sinaci, Emil Arbonie
 • Lansarea volumului „Bibliografia vexilologiei românești” Autori: Laurențiu-Ștefan Szemkovics, Augustin Mureșan
 • Lansarea volumului „Colonelul și troița” Autor: Ovidiu Someșan

 

Ora 19,00, Palatul Cultural Arad

 

 • Concert simfonic de gală, susținut de Filarmonica de Stat Arad

 

Ora 20,30, Palatul Cultural Arad

Recepția Primarului Municipiului Arad, ing. dr. Gheorghe Falcă, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în orașul Arad

 

Vineri, 17 mai 2019

 

DESCHIDEREA CONFERINȚEI INTERNAȚIONALE

Începuturile administrației naționale în centrul și sud-estul Europei după Marele Război.

 

 • ora 9,00, Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad – Sesiune internațională de comunicări științifice „100 de ani de administrație românească la Arad”, cu participarea unor distinși academicieni, cercetători, universitari, istorici și oameni de cultură din țară și din străinătate. Lansarea celui de-al XIV-lea volum de studii și comunicări din seria „Administrație Românească Arădeană”.

 

 • 10.30 Moment Reconstituire Istorica realizat de către Asociația IR-33 Cetatea Aradului
 • 11.30 Scenetă istorică realizată de către elevi arădeni
 • 12.30 Concert fanfară

 

 • 18:40-19:00 Film cu scrisori ale soldaților români de pe frontul Primului Război Mondial
 • 19.00 Întâmpinarea colonelului Pirici la intrarea în orașul Arad în fruntea Regimentului 6 Vânători
 • 19:10 Paradă Militară în costume de epocă – Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu
 • 19:30 Parada Portului Popular, 50 de comunități din toate cele 5 zone etnografice ale Județului Arad.
 • 20:00 Finalul spectacolului de stradă

 

Sâmbătă, 18 mai 2019

 • Închieierea activităților

No Comments

Comments for 16-17 mai, Zilele Administrației Arădene, la 100 de ani de administrație românească în Arad! are now closed.