Ziua Europei sărbătorită pe Insula Lichtenwörth

Written by florin coita. Posted in Uncategorized

Published on mai 10, 2016 with No Comments

Poster_EUROPA TAG_romana-1

Cercul Cultural Româno-Austriac ”Unirea”, sărbătorește Ziua Europei în data de 14 mai 2016, pe Insula Lichtenwörth, la 2 km de orașul Wiener Neustadt.

Lichtenwörth este un oraș cu 2765 de locuitori, se află în zona industrială Austria Inferioară, la est de Wiener Neustadt, între Leitha și Fischa Cald.

Înainte de Hristos, orașul a făcut parte din regatul celtic Norici și aparțineau mediului de Hillfort Celtic. Castelul de pe Dealul Castelului Schwarzenbacher, a fost principalul oraș pentru întreaga zonă Norici nord-est.

Un timp, a fost sub stămânire romană, astăzi Lichtenwörth se află în provincia Panonia.

Lichtenworth a fost documentat pentru prima dată în a doua jumătate a secolului al 12-lea, când, un castel construit și echipat cu șanțuri cu un șanț cu apă, a servit populația ca o protecție împotriva raidurilor armatelor ostile (în special maghiari, turci și mongoli).

Castelul, numit ”Lichtenwörth Fixed”, a fost distrus în 1487-1490 prin acte de război. Aici a fost Curtea episcopală creată mai târziu. Astăzi, insula este deschisă publicului cu așa-numitul iaz Villa și este utilizat atât ca un loc de eveniment precum și o zonă de agrement.

În anul1992 s-au acordat insulei drepturile de piață din Austria Inferioară Landtag Lichtenwörth (fostă Lutunwerde). Numele înseamnă o așezare de pe o insulă.

În 1747 sub domnia Mariei Tereza a luat ființă fabrica Metallwaren – ace de alamă (inclusiv desene de sârmă) Nadelburg, pe terenul lui Johann Christian, proprietar al unui ciocan de cupru la Liechtenwörth. Aici a existat și o moară de bumbac.

Având în vedere că la această sărbătoare participă poeți, scriitori, oameni de presă, radio și televiziune, Ioan Godja președinte al Cercului Cultural și RTV UNIREA din Wr. Neustadt a venit cu Inițiativa de a organiza la Zilele Europei și o seara culturala mai specială.

Așadar, vineri 13 mai 2016, între orele 17.00-18.30 sunteți invitați la ”ÎNTÂLNIREA LITERARĂ” unde, scriitorii români veniți din diferite zone ale țării cum ar fi, Maramureș, Cluj, Alba, Vâlcea, Timiș, Arad, Austria, Anglia, Germania etc., vă vor surprinde cu deosebitele creații.

După o pauza de 30 de minute, ne vom bucura de teatru. Centrul Cultural Sighet ne va delecta cu reprezentaţia piesei O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale, spectacol de mare succes!

O lume pe care o știam apusă, învie sub ochii spectatorilor etalându-și sentimentele puternice de iubire și de ură, trăiri intense ce se ivesc ușor-ușor, pe măsură ce se desfășoară reprezentația. Jupân Dumitrache (Florin Dragoste), cherestegiu şi căpitan în Garda civilă, merge la spectacol la Gradina Union împreună cu Veta (Ileana Nemeş), consoarta dumisale şi Ziţa (Luminiţa Colopelnic), cumnata sa. Foarte atent la onoarea sa de familist, observă că Rică Venturiano (Valeriu Vama) priveşte prea atent la damele sale. Povestea aceasta i-o spune cu lux de amănunte colegului său de rond, ipistatul Nae Ipingescu (Dorel Todea). Rică se îndrăgostise de fapt de Ziţa, de la care primeşte un bileţel prin care este invitat la ea acasă.

Încurcînd numerele de la poartă Rică nimereşte acasă la jupân Dumitrache stârnind un scandal de pomină. Totul este bine când se termină cu bine căci Veta rămâne în continuare cu amantul ei Chiriac (Bogdan Paşca), Ziţa îl uită pe Ţircădău, fostul ei soţ, prea beţiv şi mitocan şi rămâne cu Rică, Spiridon (Darius Colopelnic), băiatul în casă rămâne cu ţigările sale, Nae Ipingescu citeşte în continuare “Vocea patriotului naţional” fără să priceapă ceva, iar jupân Dumitrache rămâne un straşnic apărător al onoarei sale de familist. Jucate cu aplomb de actorii Secţiei de teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, personajele caragialeşti ale sfârşitului de secol XIX se dovedesc apte de a-şi afirma actualitatea şi unicitatea şi prin intermediul limbajul nonverbal, specific teatrului universal al secolului XXI.

Regizorul, Dorel Todea, propune o montare originală, într-un decor bine gândit, cu elemente noi care completează atmosfera din epocă.

După cum se poate vedea și pe afișe, vom fi onorați să avem în mijlocul nostru ansambluri și artiști din mai multe județe ale României dar și artiști internaționali de mare valoare, din Austria, Leon Taudien care și anul trecut 2015 a participat la sărbătoarea Ziua Europei.

Din Venezuela și Spania C-KAY și EDWIN.G, doi tineri talentați cu voci remarcabile, muzica ambientală și modernă care adună toți tinerii în jurul lor.

Judetul Cluj va fi reprezentat de un numar mare de artiști plastici, mesteșugari, artiști de folclor, rapsozi, echipe de dansuri.

Meșteri populari din județul Cluj: Raveca Soporan – Sat Frata, Augustin Nistor – Sat Copăceni, Cristina Laszlo și Ana Kelemen – Sat Mera.

Rapsozi populari din județul Cluj: Samoilă Soporan – Sat Frata, Traian Balcău – Sat Ceanu Mare

Ansamblul de jocuri populare: „Jucăușii De Pe Someș” din Cluj-Napoca, instructori-coregrafi Corina Cristuțiu și Daniel Rusu.

Ansamblul folcloric „Mugurii Mintiului” din Mintiu Gherlii, instructori-coregrafi Alexandrina și Simion Berchi.

Doamna Lăcrămioara Pop de la Asociația ”Avram Iancu” din România, Filiala Frata este o bună colaboratoare și partenera Cercului Cultural ”Unirea”. Domnia sa a facut tot posibilul ca la aceasta sărbătoare în Austria, din 14 mai 2016, Clujul prin acești oameni inimoși, să fie prezentat cum se cuvine.

Raveca și Samoilă Soporan, Traian Balcău, Corina Cristuțiu, Daniel Rusu și Lăcrămioara Pop vin pentru a doua oară la „ZIUA EUROPEI” și a treia oară la activitățile organizate de ”Unirea” în Austria.

Ana Kelemen, Alexandrina și Simion Berchi sunt pentru a doua oară la activitățile organizate de Cercul Cultural Româno-Austriac ”Unirea” din Austria.

Mulți dintre atiști atât de folclor, scriitori, artiști plastici cât și meșteșugari, rămân o surpriză pentru dumneavoastră cei care veți fi părtași la această sărbătoare.

Este foarte important, dacă vremea nu ne va permite să desfășurăm activitatea pe INSULA Lichtenwörth, avem la dispoziție sala de concerte a Primăriei din această localitate care se află pe Hauptstrasse 39, 2493 Lichtenwörth.

Atât pe insulă cât și la sala Primăriei, partea gastronomică va fi asigurată de restaurantul Prandl, deși restaurantul este cu specific austriac, nu vor lipsi mâncărurile și băuturile tradiționale românești.

Vă așteptăm cu drag și vă urăm mult bine!

RÖKU & RTV UNIREA

Telefon: 0664 3419664 sau 0650 5539005; E-mail:  unirea@hotmail.com;  www.radiotvunirea.com

 

No Comments

Comments for Ziua Europei sărbătorită pe Insula Lichtenwörth are now closed.