Zăbrani, literatură, şvabi şi tradiţie! (GALERIE FOTO)

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on mai 24, 2013 with No Comments

Se împlinesc 90 de ani de la moartea marelui marelui poet Adam Mueller-Guttenbrunn, născut în comuna Zăbrani, localitate care l-a comemorat într-un mod deosebit.

Peste 200 de foşti locuitori au fost prezenţi la comemorarea celui care a reprezentat un model de înţelegere între tot ceea ce înseamnă etniile părţii de vest.

Oaspeţi de onoare, invitaţi ai primarului Marian Toader şi a viceprimarului Dănuţ Codrean, au fost consulul Germaniei la Timişoara, Klaus Christian Olasz, Ovidiu Ganţ, parlamentar FDGR şi Dorel Căprar, deputat USL, membru al Comisiei pentru Minorităţi în Parlamentul României.

Adam Müller-Guttenbrunn se detaşează ca scriitor datorită faptului că a cultivat în mod intens diferite genuri beletristice, a fost folclorist, critic literar si teatral, publicist si om de cultură. La 22 octombrie 1852 se naste la Zabrani lânga Arad, urmeaza scoala primara în sat, continua studiile la Timisoara si Sibiu, ajungând în cele din urma la Viena, unde în anul 1983 ajunge director al nou înfiintatului “Raimund Theater”. Aici s-a straduit din rasputeri sa aduca numai actori de prim rang pe scena. În 1903 s-a hotarât sa renunţe la functţa de director şi închiriaza în anul 1898 “Kaiser Jubiläums Stadttheater”, iar în anul 1903 paraseste definitiv teatrul, cu toate ca era unul dintre reprezentantii cei mai distinsi ai vietii teatrale vieneze în perioada de dupa Heinrich Laube. Pe parcursul întregii sale activitati publica peste o mie de foiletoane si o serie de romane cu subiecte istorice sau social-politice dintre care amintim: „Der kleine Schwab/Micul svab (1910)“, „Die Glocken der Heimat/Clopotele meleagului natal (1910)”, pentru care a fost distins la Viena cu premiul Bauernfeld; “Der große Schwabenzug/ Exodul svabesc (1913)” si multe altele. Dupa primul razboi mondial, în februarie 1919, Adam-Müller-Guttenbrunn a fost ales în Parlamentul Austriei si îsi continua activitatea scriitoriceasca publicând scrieri ca “Wohin gehört Westungarn?/Unde este locul Ungariei de vest?” În august 1920 se retrage din viata politica motivând ca locul lui de munca se afla la „masa de scris“.

La vârsta de 71 de ani se stinge din viaţă marele patriot al svabilor bănaţeni fiind înhumat în Cimitirul Central din Viena. Aceasta a fost pe scurt povestea vieţii marelui scriitor Adam Müller-Guttenbrunn.

[nggallery id=25]

No Comments

Comments for Zăbrani, literatură, şvabi şi tradiţie! (GALERIE FOTO) are now closed.