USR Arad propune o formă transparentă a bugetului local

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on martie 09, 2017 with No Comments

usr

Prezenți la dezbaterea publică asupra Proiectului de Hotărâre privind adoptarea Bugetului General de Venituri și Cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2017, reprezentanții USR Arad au depus un total de 20 de recomandări și propuneri. Dacă acestea ar fi adoptate, ar contribui la reducerea cheltuielilor din buget.

În opinia USR, modul de întocmire al bugetului este caracterizat de prea puțină transparență. Majoritatea notelor de fundamentare nu prezintă informații suficiente pentru a putea fi apreciată justețea sumelor propuse. O administrație modernă trebuie să se bazeze pe informații exacte, factuale, în timp ce documentul dezbătut lasă impresia că alocarea a fost făcută după bunul plac al celor care au întocmit notele.

Prezentarea documentului într-un format tip imagine, care nu permite preluarea datelor, face dificilă analiza acestuia și implicit identificarea și corectarea unor potențiale erori. În acest sens, ar trebui ca pe viitor documentele supuse procesului de transparență să fie expuse în format text și tabelar.

Vlad Botoș, USR Arad: „Subliniem necesitatea unui buget transparent. În construcția bugetului se regăsesc numeroase sume care sunt doar estimate, fără o fundamentare temeincă, adică sunt făcute „din pix”. Și cele mai mici nevoi trebuie să fie riguros determinate, pornind de la consumul perioadelor precedente și celelalte influențe. În acest fel, pot fi economisiți până la 25% din banii cetățenilor .”

Florin Stana, USR Arad: „În această etapă a procesului prin care sunt cheltuiți banii arădenilor este important ca administrația să dea dovadă de responsabilitate și profesionalism. Un buget cu sume slab argumentate nu poate fi acel instrument atât de necesar pentru performanța administrativă. Referitor la oportunitatea alocării sumelor și la modul în care sunt gestionați banii, vom prezenta în perioada următoare o analiză detaliată.”

No Comments

Comments for USR Arad propune o formă transparentă a bugetului local are now closed.