Trei arădeni au prejudiciat statul cu aproape un milion de

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 30, 2013 with No Comments

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a trei arădeni acuzaţi de evaziune fiscală de aproape un milion de euro, comisă prin “firme fantomă” înfiinţate pe numele unor persoane insolvabile şi cu o educaţie precară, prin firmele respective fiind aduse în ţară inclusiv alimente expirate.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Puica Valentin Ioan, Puica Elena şi Ghiorghiu Marius, pentru evaziune fiscală în formă continuă şi uz de fals în cazul primului suspect.

Procurorii arată în comunicat că în perioada aprilie 2011-martie 2012 cei trei au făcut achiziţii de mărfuri din spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul a trei firme fantomă, operaţiunile comerciale nefiind înregistrate în contabilitate, astfel încât s-a ajuns la un prejudiciu total cauzat statului de 964.229 de euro.

Anchetatorii afirmă că cei trei arădeni au înfiinţat firmele la începutul anului 2011, numind drept administratori “persoane insolvabile, cu nevoi financiare şi cu un grad de instrucţie precar (şase-opt clase), care să nu le permită înţelegerea fenomenului evazionist ce se va desfăşura prin intermediul respectivelor societăţi, iar în cazul în care autotirăţile vor descoperi faptele comise, aceştia să fie cei traşi la răspundere penală”.

“Astfel, persoanelor care au acceptat ca pe numele lor să fie înfiinţate societăţile comerciale, inculpaţii le-au promis sume de bani cuprinse între 800 şi 1.500 de lei, cu promisiunea că firmele vor funcţiona o perioadă scurtă de timp şi că nu vor avea nicio răspundere pentru activitatea acestora. Cei trei inculpaţi au achiziţionat cantităţi mari de mărfuri din spaţiul Comunităţii Europene, constând în produse alimentare pe care le-au distribuit pe teritoriul naţional prin intermediul celor trei societăţi”, se arată în documentul citat.

Procurorii afirmă că arădenii au adus în ţară inclusiv produse expirate, pe care au încercat să le pună pe piaţă.

“Se pregăteau să plaseze pe piaţa naţională o cantitate mare de ouă expirate chiar înainte de Paşte, în 2012. În acest scop, cei trei inculpaţi au angajat mai multe persoane ce ar fi trebuit să şteargă datele de expirare de pe ouăle de import şi ar fi urmat să le ştampileze cu date de valabilitate nereale. La finalul percheziţiei, ouăle au fost ridicate, fiind predate către DSV Arad pentru a fi distruse”, mai spun procurorii.

Conform anchetatorilor, modul de operare folosit de către cei trei suspecţi este cunoscut sub denumirea de evaziune de tip “missing trader” şi implică achiziţia unor cantităţi mari de mărfuri în termen scurt din spaţiul intracomunitar de către societăţi comerciale fantomă ai căror reprezentanţi dispar ulterior, nu pot fi identificaţi sau sunt insolvabili. Astfel, taxele către bugetul statului rămân neachitate, de cele mai multe ori neexistând posibilitatea identificării persoanelor care au conceput acest mecanism fraudulos.

Tribunalul Arad a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor trei încă din octombrie 2012, însă suspecţii nu au fost găsiţi, astfel că nu au putut fi arestaţi.

No Comments

Comments for Trei arădeni au prejudiciat statul cu aproape un milion de are now closed.