Traian Igaș: “Eșec pe linie, domnule Ponta!”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 21, 2015 with No Comments

Senatorul Constantin Traian Igaș continuă să solicite Guvernului să deblocheze situația înființării punctelor de trecere a frontierei acolo unde au fost construite drumuri de legătură între România și Ungaria.

“Zilele acestea am fost vizitat de primarul localității Dombeghyhaza care, la solicitarea ministrului maghiar, a venit pentru a-mi cere sprijinul în deblocarea situației acestor puncte de trecere a frontierei care întârzie să se deschidă din cauza lipsei de decizie a Guvernului Ponta. Pe parcursul anului 2014 am inițiat o serie de demersuri privind necesitatea înființării unui punct de trecere a frontierei Variașu Mic – Dombeghyhaza. M-am adresat atât Ministerului Afacerilor Internet cât și Ministerului Afacerilor Externe pe acest subiect având ca punct de plecare sprijinul solicitat în iulie 2013 de către partea maghiară, atât din partea administrației locale, cât și din partea ministrului de interne maghiar, Sándor Pintér declară senatorul arădean Igaș Traian.

În răspunsul primit de la Ministerul Afacerilor Externe la întrebarea senatorului arădean, acestuia i se transmite: “în cadrul Acordului între Guvernul României și Guvernul Ungariei privind legăturile rutiere peste frontiera de stat româno-ungară, semnat în 24 iulie 2014 la București, este prevăzut faptul că liberul acces peste aceste legături transfrontaliere se va face de la data aplicării în totalitate de către România a acquis-ului Schengen sau, ocazional, cu aprobarea prealabilă a autorităților competente”.

Deși demersurile mele au început în ianuarie 2014, mă bucură totuși faptul că, la sfârșitul anului 2014, Ministerul Afacerilor Externe a dat girul înființării unui PTF în locația unde se va realiza conectarea autostrăzilor A1 și M43, între localitățile Nădlac și Csanadpalotadeclară senatorul Traian Igaș.

Senatorul atrage atenția asupra investițiilor irosite, până în prezent, în aceste legături rutiere transfrontaliere, făcute pe bani europeni prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007-2013. Acesta spune că obiectivul specific al autorităților locale pentru comunitățile pe care le reprezintă cât și obiectivul general al Uniunii Europene, acela de a asigura libera circulație, sunt puse în pericol prin amânările repetate din partea autorităților statului român de a proceda la înființarea unor puncte de trecere a frontierei (până la momentul aderării României la Spațiul Schengen) acolo unde s-au investit chiar bani europeni.

M-am adresat premierului României printr-o interpelare în care i-am solicitat să le ofere posibilitatea administrațiilor locale de a beneficia de investițiile făcute pentru comunitățile lor prin înființarea punctului de trecere a frontierei Variașu Mic – Dombeghyhaza declară senatorul Igaș Traian.

Senatorul arădean amintește că din 2010, când Victor Ponta cerea aleșilor României în Parlamentul European să denigreze instituțiile statului în fața colegilor europeni prin declarații răuvoitoare referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare și aderarea la Schengen și până în prezent, când acest Guvern face dovada eșecului pe linie atât în ceea ce privește MCV cât și în ceea ce privește perspectiva, măcar, a aderării la Schengen s-au adunat aproape trei ani de Guvernare PSD fără vreo modificare referitoare la cele două aspecte.

În 2015, după aproape 3 ani de guvernare, același Victor Ponta se află în fața eșecului arătat cu degetul la ceilalți. Nu am intrat în zona Schengen, nu s-a ridicat MCV-ul, avem drumuri transfrontaliere construite din bani europeni, 20 doar în județul Arad, care stau închise și nefolosite pentru că acest Guvern nu este capabil să ajungă măcar la stadiul negocierilor dinainte de 2012 atunci când aveam majoritatea statelor de partea noastră pentru aderarea României la Schengen subliniază fostul ministru de interne, Traian Igaș.

 

 

No Comments

Comments for Traian Igaș: “Eșec pe linie, domnule Ponta!” are now closed.