Samuel Caba pune degetul pe rană: “Sănătatea – urgența numărul unu!”

Written by florin coita. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on mai 25, 2016 with No Comments

pupitru - Copy

 

Samuel Caba, candidatul PMP la Primaria Aradului, consideră că în Arad sănătatea a fost pur și simplu abandonată.

“Nu există politici publice de sănătate și investițiile în acest domeniu au fost de cele mai multe ori egale cu zero, sau, în cel mai bun caz, derizorii. Actuala administrație a abandonat Spitalul Municipal pasând responsabilitatea autorităților județene și naționale. Deși Aradul este pe locul I la numărul bolnavilor de cancer, cu peste 20.000 de bolnavi numai la nivelul municipiului, secția de oncologie a fost rasă cu buldozerul și, cu excepția unei investiții pe care urmează să o realizeze Consiliul Județean, pentru analize și radioterapi, într-o secție a Spitalului Județean, la nivelul municipiului nu există nici o preocupare, nici un proiect, nici o viziune pentru a restabili normalitatea și a proteja sănătatea arădenilor.

În mandatul meu prioritatea numărul unu va fi reprezentată de realizarea unui mix de politici publice în domeniul sănătății, al educației, al extinderii spațiilor verzi, stimularea sporturilor, susținerea pensionarilor prin programe de tip european, referitoare la o îmbătrânire activă și sănătoasă, și prin creearea de oportunități de dezvoltare și afirmare pentru tineri.

În acest set de politici publice realizarea unei clinici medicale de oncologie este crucială. Orașul și județul cu cele mai multe cazuri de cancer din țară merită servicii medicale care să asigure o linie complex și completă în ceea ce privește depistarea și tratarea, respectiv monitorizarea permanent, chiar și după însănătoșire, a bolnavilor de cancer. De asemenea, voi încerca să găsesc soluții pentru o relaxare fiscală și un plan de subvenționare a bolnavilor de cancer și aparținătorilor, familiilor acestora.

Primăria trebuie să se implice mai mult și în domeniul educației. Am în vedere susținerea unor rețele de after-school și suplimentarea programei acestora cu activități de educație non-formală, de educație și implicare civică, prevenția sănătății, protejarea și cultivarea spațiilor verzi, voluntariat etc.

Toate acestea pot fi îmbinate cu un program de implicare a pensionarilor în roluri de parteneri și de mentori. Îmbătrânirea activă și sănătoasă, respectul față de bătrâni, față de pensionari, acordarea de roluri și responsabilități civice acestora, sunt politici publice bine susținute și încurajate la ora actuală în Uniunea Europeană prin programe de finanțare corespunzătoare.

Nu în ultimul rând vreau ca municipalitatea să–și asume responsabilitatea politică cel puțin în domeniul sănătății printr-o administrație profesionistă, dedicată clinicilor și serviciilor medicale din Arad. Aradul are nevoie de mai multe clinici, nu doar de una singură, pentru că suntem pe primele locuri în țară ca număr de bolnavi și de decese nu numai la cancer, dar și la majoritatea bolilor cornice, inclusiv la depresii și sinucideri. Avem nevoie de o implicare totală și responsabilă pentru a pune Aradul pe o direcție bună în acest domeniu. Aradul, arădenii, merită toată grija și toată responsabilitatea. Toată prețuirea noastră” a declarat Samuel Caba.

No Comments

Comments for Samuel Caba pune degetul pe rană: “Sănătatea – urgența numărul unu!” are now closed.