Festivalul de Literatură „Dorel Sibii”-ediția a XV-a

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , , , , ,

Published on august 28, 2013 with No Comments

Festivalul de Literatură „Dorel Sibii” se află la a XV a ediţie şi şi va reuni la Săvârşin, în perioada 07-08 septembrie, scriitori din Arad şi judeţele limitrofe (Timiş, Hunedoara, Bihor, Alba), precum şi din Serbia şi Ungaria. Au loc simpozioane, mese rotunde, lecturi publice şi acordare de premii.

Dispariţia nedreaptă, la numai 53 de ani, a scriitorului Dorel Sibii, unul dintre cei mai fermecători şi talentaţi scriitori arădeni, validat în poezie, proză şi teatru pentru copii, al cărui umor ingenios şi trăznit părea inepuizabil, cineva din Săvârşin, un foarte tânăr pe atunci funcţionar, Ioan Vodiceanu, a propus  Filialei Uniunii Scriitorilor şi Revistei de Cultură „Arca” lansarea unui Festival şi Concurs literar la Săvârşin care să-i poarte numele. Dorel Sibii nu era născut în Săvârşin, pentru care avea un complex imens, ca faţă de o mare metropolă, ca faţă de o reşedinţă regală, ci într-un cătun aparţinător, un sat strecurat pe o vale ce se topeşte discret în Mureş, la Hălăliş. Dorel a transferat Hălălişul, printr-o proză scurtă a sa, într-o zonă a fantasticului terifiant şi mistic.

Între timp, festivalul a devenit un eveniment real, an de an, tot mai vizibil, tot mai de calitate. De atunci, de la o ediţie la alta, Festivalul a crescut, a supus de fiecare dată o temă incitantă spre dezbatere participanţilor.

De câţiva ani, printre amfitrionii Festivalului „Dorel Sibii” de la Săvârşin se numără şi Fundaţia culturală „Principesa Margareta”, care, în prezenţa Alteţelor Lor Regale, acordă, an de an, un premiu substanţial unui scriitor consacrat participant. Printre cei câştigători: Daniel Vighi, Vasile Dan, Adrian Popescu, Ion Mureşan, Şerban Foarţă. Anul acesta li se va alătura altul.

Din 2007 Festivalului i s-a asociat o Tabără de creaţie la Săvîrşin, timp de o săptămână ( 04-08 septembrie), destinată tinerilor scriitori performanţi din România, pentru cei care au publicat deja cel puţin o carte remarcabilă. Aici se organzează ateliere literare, colocvii, lecturi publice. După fiecare ediţie se editează o antologie care cuprinde creaţiile scriitorilor  prezenţi.

Organizatorul principal al festivalului este Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad, iar sponsorul principal al Taberei este Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” care asigură cazarea participanţilor.

 

 

No Comments

Comments for Festivalul de Literatură „Dorel Sibii”-ediția a XV-a are now closed.