Primul simfonic al lunii aprilie reflectă debutul epocii romantice

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on aprilie 02, 2013 with No Comments

Unitar prin concepţie şi interpretare, alăturând trei capodopere ale literaturii universale, primul simfonic al lunii aprilie reflectă debutul epocii romantice şi se concentrează asupra  reconfigurărilor de limbaj de la îmbinarea secolelor XVIII şi XIX.

Întrunind similitudini de formă, textură şi tehnică instrumentală cu clasicii predecesori, Felix Mendelssohn Bartholdy apelează la stimuli extra muzicali şi stabileşte în conformitate cu limbajul nou al veacului, conexiuni cu literatura, istoria sau geografia. Mendelssohn Bartholdy este cel care a dat viaţă „primului tablou marin al muzicii romantice”odată cu Uvertura Hebridele (1830), programată în deschiderea programului simfonic, dar şi cel care a lăsat moştenire unul dintre cele mai spectaculoase ópusuri violonistice ale vremii, Concertul în mi minor op.64.

Pregătit ca moment central al serii dirijate de Romeo Rîmbu, “marele favorit” al violoniştilor concertişti este argumentat instrumental de unul dintre cei mai tineri multipli laureaţi naţionali şi internaţionali, Remus Rîmbu, cel care îşi continuă de acum pregătirea şi performanţele la Universitatea de Muzică din Viena.

Partea a doua a concertului simfonic din 4 Aprilie 2013 readuce ca audiţie Simfonia în sol minor nr. 40, cea mai romantică dintre capodoperele lui Wolfgang Amadeus Mozart, apăruta în 1788, ca număr secund al celebrei  trilogii simfonice finale.

„În configurația concertelor gândită pentru luna aprilie, evenimentul de joi reprezintă un program ”clasic”. O pagină reprezentativă din creația mozartiană, simbol al perfecțiunii clasice, dar și Mendelssohn un romantic timpuriu, compozitor profund influențat de muzica ”clasicului” Johann Sebastian Bach”. Dr. Alin Văcean – Director General Filarmonica de Stat Arad.

 

ROMEO RÎMBU

De-a lungul carierei profesionale, dirijorul Romeo Rîmbu şi-a câştigat recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional, fiind invitatul permanent al unor renumite orchestre din ţară şi străinătate.

Formaţia sa muzicală o datorează şcolii interpretative clujene, studiind în cadrul Liceului de Artă “Sigismund Toduţă” şi Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”.

Ca oboist, multiplu laureat al concursurilor de specialitate, Romeo Rîmbu colaborează cu diferite formaţii şi orchestre, concertând în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia. În ipostază solistică, dintre cele mai importante succese se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W.A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena. Această lucrare, împreună cu concertele de Haydn şi Dittersdorf, au fost înregistrate pe două LP-uri pentru Casa de discuri Electrecord.

Pentru muzicianul Romeo Rîmbu, arta dirijorală a constituit o preocupare constantă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei “Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995 a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. De asemenea, în 1996, muzicianul a fost invitat la un curs de perfecţionare la Budapesta susţinut de maestrul Erich Bergel.

Dirijând peste 700 de concerte în Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române, Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, orchestra simfonică din Atena , Wuppertaler Symphonieorchester), Romeo Rîmbu a susţinut concerte în săli prestigioase ale lumii: Seoul Arts Center, Musikverein din Viena, Hercules-Saal din München, Teatrul Manzoni şi Opera din Roma, Teatrul Arriaga din Bilbao.

Totodată, a fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini.

Punând în valoare creaţia compozitorilor ce au activat la Oradea (Michael Haydn, Wenzel Pichl şi Karl Ditters von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra- imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri INEDITA şi AGORA.

Profesor-asociat al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca şi al Facultăţii de muzică a Universităţii din Oradea, Romeo Rîmbu deţine şi funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii din Oradea. Totodată, deţine statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane, cu sediul la Bistriţa.

Este Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Remus Rîmbu este elev în clasa a XII- a la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde studiază vioara cu profesoara Corina Marc. Anterior a studiat la Oradea cu profesorii Cornel Micuţ şi Gavril Ardelean. Între anii 2001-2008 a urmat cursurile Liceului de artă din Oradea, la clasa de vioară a profesorilor Sebastian Bratu şi Agneta Tokay. De-a lungul timpului a participat la diverse cursuri de măiestrie printre care cele susţinute de Florin Paul în martie 2011 la Cluj şi cele ale lui Gabriel Croitoru în iulie 2011 la Buşteni.

Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 6 ani, ca pianist, ipostază în care a obţinut o menţiune la Concursul  Naţional de Interpretare “Marţian Negrea”- Ploieşti, ediţia a III-a, 2001. Alege apoi vioara, de care se simte mai atras, obţinând rezultate meritorii la diferite concursuri de gen: Premiul II la Concursul de Interpretare Instrumentală ”Bucuriile Muzicii”, Oradea, 2003, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Faza Judeţeană - Oradea – 2007, Premiul I la Concursul de Interpretare a Muzicii Preclasice Oradea -2007, Menţiune la Concursul de Interpretare Instrumentală Faza Zonală - Baia Mare, 2007, Premiul II la Olimpiada Naţională de Interpretare - Alba Iulia, 2009, Premiul II la Olimpiada Naţională de Interpretare – Bucureşti, 2012, Premiul I la Concursul Internaţional “Sigismund Toduţa” – Deva, 2012, Premiul I la Concursul Naţional “Tinere Talente” – Oradea, 2012, Premiul II la Concursul Internaţional “Lira de Aur” – Suceava, 2012 şi Diploma de Onoare la Concursul Internaţional Gaetano Zinetti” – Verona, 2012. Este de asemenea laureat cu Premiul II la Concursul-Festival “J.S.Bach” 2006 şi cu Diploma de excelenţă la Festivalul “J. S. Bach”- Şcoala de Muzică “ A. Bena ” – Cluj-Napoca de cinci ori, în 2012 obţinând şi Marele Premiu al festivalului.

Activitatea sa de solist concertist însumează lucrări de Kreisler, Sarasate, Mozart, Bruch şi Beethoven, ópusuri prezentate în 18 concerte susţinute în compania orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor din Oradea, Ploieşti, Târgu- Mureş, Botoşani, Satu-Mare, Cluj Napoca şi Iaşi, precum şi orchestra Liceului “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, sau Noua Orchestră Transilvană cu sediul la Bistriţa.

Debutul său pe scenele internaţionale a fost de bun augur, prin succesul repurtat în Grecia, în cadrul Cohilia International Festival şi ca solist al concertului orchestrei Clark College din Vancouver, S.U.A, susţinut în iunie 2010.

În anul 2011 a efectuat un al doilea turneu de recitaluri în Statele Unite, ocazie cu care a susţinut o audiţie la una dintre cele mai celebre Universităţi de muzică, Juilliard din New York şi în urma căreia decanul facultăţii de muzică, Prof. Univ. Dr. Stephen Clapp a remarcat: ”Remus cântă cu pasiune şi excelenţă şi este unul dintre cei mai eficienţi comunicatori ai bucuriei muzicale.”

Din toamna acestui an, Remus Rîmbu urmează cursurile Conservatorului de muzică din Viena.

No Comments

Comments for Primul simfonic al lunii aprilie reflectă debutul epocii romantice are now closed.