Mihai Fifor: „PSD se opune privatizării mascate a Sănătății, inițiate de PNL“

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on ianuarie 27, 2020 with No Comments

Guvernul PNL intenționează să dea o ordonanță pentru privatizarea programelor de sănătate publică. În urma unei inițiative a PSD, prin OG 24/2019, agenții privați puteau asigura și deconta tratamentele prevăzute în programele de sănătate publică, aflate în coordonarea CNAS, DOAR în situația depășirii capacității din unitățile sanitare ale statului. Acum, prin proiectul PNL, se prevede ca spitalele sau clinicile private să poată presta și deconta inclusiv serviciile din programele de sănătate publică și în Acțiunile Prioritare gestionate de Ministerul Sănătății.

„Astfel, PNL intenționează să dea acces furnizorilor privați la tratamentele scumpe sau de urgență. În acest fel, bugetele care până acum erau alocate unităților de stat vor trebui împărțite cu cele din privat, în funcție de serviciile prestate.

Problema e că la agenții privați, tarifele sunt întotdeauna mai mari decât sumele decontate de stat și apare obligația de „co-plată”. Simplificând problema, proiectul PNL înseamnă să se ia bani de la pacienții care nu își permit tratamentul medical contra-cost și să îi mute la pacienții care își pot permite tratamentul într-o clinică privată care presupune co-plata, peste suma asigurată de stat.

Pe cale de consecință, mai puțini pacienți vor putea fi tratați gratuit la stat și din ce în ce mai mulți dintre aceștia vor fi obligați să se trateze contra-cost la privat.

O astfel de abordare este o privatizare mascată a programelor de sănătate publică și a celor de urgență, care contravine dreptului la Sănătate garantat de Constituție pentru toți cetățenii.

În mod necesar, dacă la stat nu vor mai ajunge banii decât pentru un număr mai redus de pacienți, atunci ceilalți vor trebui să meargă la privat și să scoată bani din portofel pentru a obține tratamentul de care poate depinde chiar viața lor.

PSD se opune categoric acestei tentative de privatizare mascată a Sănătății Românilor. Sănătatea este un drept, nu un bun comercial care se obține doar contra-cost“, declară senatorul PSD Mihai Fifor.

 Biroul de Presă al PSD Arad

No Comments

Comments for Mihai Fifor: „PSD se opune privatizării mascate a Sănătății, inițiate de PNL“ are now closed.