Mihai Fifor : “Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna ministrului liberal Florin Cîțu”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , ,

Published on noiembrie 29, 2019 with No Comments

Senatorul PSD de Arad Mihai Fifor critică aspru utilizarea deficitului bugetar ca armă de propagandă în mâinile unui ministru de Finanțe liberal, incompetent și manipulativ precum Florin Cîțu. Liderul social democrat adresează liberalilor, în luarea sa de poziție, o serie de întrebări fundamentale, suștinându-și, de asemenea, expunerea prin argumente solide ale unor specialiști.

“Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna unui ministru al Finanțelor obișnuit să speculeze, încă din perioada în care participa ca angajat al unei bănci, la atacuri asupra monedei naționale.Același lucru se întâmplă și în ultimele săptămâni, domnul Cîțu conducând un nou atac asupra leului, de data aceasta în calitate de reprezentant al Statului Român. În goana după senzațional, ministrul Finanțelor uită să le spună românilor câteva lucruri esențiale, legat de acel mult vânturat deficit bugetar, care a contribuit la prăbușirea leului în doar câteva zile. Probabil aceasta a și fost intenția speculatorului Cîțu.Argumentele specialiștilor ne arată că suntem în fața unei manipulări grosolane a celor de la PNL, care se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României, cu o nonșalanță de neimaginat.

In această situație, ar fi de pus câteva întrebări la care cei de la PNL ar trebui să răspundă:

  1. S-a negociat cu Comisia Europeană invocarea şi acceptarea clauzelor care să menţină deficitul ESA la sub 3% din PIB în 2019 și s-a acceptat să fie gonflat deficitul cash cu tot ceea ce însemna plată urgentă către companii, ca şi cum arieratele ar veni doar dinspre stat către privat?
  2. La rectificarea bugetară s-au acordat miliarde de lei rambursări de TVA, despăgubiri ANRP, fonduri de rezervă s.a. S-au făcut verificări analitice pe dosarele de rambursare la TVA, se pot prezenta situaţii exacte? Este acest proces concordant cu principiile prudenței și responsabilității fiscal-bugetare?
  3. Dacă erau găuri în buget, de ce nu s-a mai așteptat o lună plata avansurilor pentru anumite achiziții? Cine suportă declarațiile iresponsabile pe situația bugetară a României, care a dus la deprecierea consistentă a cursului de schimb, generând costuri de finanțare mai mari pentru stat și folosirea a cel puțin 600 de milioane euro din rezerva valutară a României pentru stabilizarea cursului de schimb?
  4. Cine acoperă sumele pe care milioane de români le plătesc în plus pentru credite, în urma deprecierii monedei naționale?”, conchide senatorul PSD de Arad Mihai Fifor

 

 Biroul de Presă al PSD Arad

No Comments

Comments for Mihai Fifor : “Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna ministrului liberal Florin Cîțu” are now closed.