Liderii PNL Arad consideră că PSD încearcă înlăturarea mai multor primari liberali

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , , , ,

Published on aprilie 08, 2015 with No Comments

Prim-vicepreședinții PNL Arad, Adrian Țolea și Iustin Cionca, împreună cu mai mulți primari liberali sunt de părere că, prin acuzațiile aduse primarilor liberali care au folosit banii dați de Guvernul Ungureanu în 2012, PSD încearcă înlăturarea acestora din funcții și împierdicarea lor de a mai candida la următoarele alegeri.

„Este cel puțin dubios faptul că doar primari ai PNL și doar din județul Arad se regăsesc în această situație, deși acei bani au fost împărțiți în toate județele țării. Mă întreb dacă nu cumva la mijloc sunt unele manevre ale PSD Arad, în încercarea acestora de a-și crea un avantaj la alegerile locale din 2016” a declarat Adrian Țolea.

La rândul său, Iustin Cionca spune că „Victor Ponta și-a făcut o ambiție din a recupera banii dați județului Arad de către Guvernul Ungureanu. Din păcate s-a găsit o metodă prin care doar primarii sunt trași la răspundere. Oricine știe puțină administrație publică locală știe că un primar nu poate să împartă singuri acești bani. Există un Consiliu Local, care până la urmă este legislativ. Aceste hotărâri de consiliu sunt în vigoare și astăzi, ele nefiind atacate de Prefect, aceasta fiind a doua dovadă că politicul nu și-a făcut datoria și a lăsat primarul să execute aceste hotărâri de consiliu, hotărâri pe care dacă nu le-ar fi executat ar fi fost acuzat de abuz în serviciu. Eu mă întreb pentru ce mai avem Prefect dacă nu atacă aceste hotărâri ale consiliilor locale atunci când se consideră că ele nu sunt legale? Mă întreb pentru ce mai avem Finanțe, dacă aceștia au dat drumul plății acestor contracte, dacă acestea n-au fost legale, așa cum spun ei? Pentru ce mai avem Curtea de Conturi, care a spus că nu sunt ilegalități? Pentru ce mai avem funcționari publici, pentru că avem secretari la primării, avem juriști. Niciun funcționar public n-a fost chemat în judecată, niciun consilier local, nici Prefectul, nici vreun alt reprezentant al Guvernului, ci doar primarii. Este evident că se încearcă înlăturarea acestor primari, ca la următoarele alegeri să nu mai poată candida. Așa înțelege PSD să facă politică, neutralizând niște oameni foarte valoroși pentru comunitățile lor și încercând să câștige alegerile <la masa verde>”.

Ioan Kocsis Josan, avocatul care îi reprezintă pe primarii liberali în aceste spețe, este de părere că „aceste așa-zise deturnări de fonduri nu există, pentru că legiuitorul cere ca pentru deturnări de fonduri trebuie să schimbi intenționat destinația lor, iar în aceste cazuri sunt atâtea greșeli făcute în faza de urmărire penală, iar pe mine mă surprinde că s-a putut ajunge la situația ca acești primari să fie trimiși în judecată”. Totodată, avocatul primarilor este de părere că au fost comise unele erori judiciare, cazuri asemănătoare fiind tratate sau chiar soluționate diferit.

Liberalii au oferit ca argument și poziția Curții Constituționale a României, care dă dreptate în acest caz primarilor, indicând clar că dispozițiile se referă strict la sumele neutilizate. „Având în vedere cele spuse, precum și precizarea clară din punctul de vedere al Guvernului, precum că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15/2012 nu se referă la sumele cheltuite (recunoscând implicit că utilizarea acestora s-a făcut în mod legal), Curtea reține ca restituirea sumelor neutilizate de către autoritățile administrativ-teritoriale care nu înregistrau arierate sau care nu aveau în derulare proiecte de finanțare din fonduri externe nerambursabile care să necesite confinanțare este constituțională” se arată în exprimarea Curții Constituționale a României.

Primarul comunei Bârsa, Avram Ciev, condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu amânare pe doi ani de zile, sub supraveghere, în această speță, a explicat că se consideră total nevinovat.

„Consider că am respectat toată legislația în vigoare la data primirii acestor bani prin HG 255/2012 și nu mă simt deloc vinovat, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Eu consider că am respectat o hotărâre a Consiliului Local Bârsa și am transpus-o în actele contabile, exact așa cum scrie în Legea 273, care a fost modificată abia în 6 septembrie 2012. Nu știam la acea dată de noțiunea de <arierate>. Știam că aceste arierate sunt datoriile pe care administrația publică locală le are către diferiți furnizori, cheltuieli curente și de capital, aceste lucruri fiind prevăzute și în HG 255. Nu am făcut nicio deturnare de fonduri, folosind acești bani înainte de a intra în vigoare Ordonanța 15. Am fost acuzat și de abuz în serviciu, caz în care am fost achitat. Nu mi se pare corect să fim hărțuiți prin instanțele de judecată de atâta vreme” a declarat Avram Ciev.

„Toată problema asta cu arieratele și cu chemarea noastră și trimiterea în judecată este pur politică. Mi s-a spus în 2013, după o întâlnire a PSD la Moneasa, când au fost făcute niște analize pe comune, că cei pe care comunitatea îi vrea cât timp trăiesc <avem noi grijă de ei, să nu mai poată candida>. Deși nu am luat în seamă acele spuse, acum constat acest lucru. Cu toate aceste acuze aduse, mă simt nevinovat. Am procedat conform Legii administrației publice locale. Proiectul Consiliului Local nu a fost atacat de Prefectură, a fost vizat de Finanțe și am făcut deschiderea de credite, continuând demersul cheltuirii banilor. Mă întreb de ce ne-au dat acei bani, dacă nu ar fi trebuit să-i folosim și de ce nu a fost făcută regularizarea, iar celor care nu au avut datorii de plătit să le fi fost retrași înapoi la Guvern? Curtea de Conturi a fost la toate unitățile care au primit bani și a făcut o notă de constatare, dar mă întreb de ce nu s-a făcut un raport de audit?” a declarat primarul comunei Almaș, Avram Teodor.

Cornel Popa, primar al comunei Hășmaș, spune că și el se consideră total nevinovat, argumentându-și afirmația: „În calitate de primar și ordonator de credite nu aveam puterea de a preciza eu destinația acelor bani veniți prin HG 255/2012, primarul fiind doar cel care pune în mișcare ceea ce hotărăște Consiliul Local, iar acesta a hotărât ca acești bani să primească diferite destinații. Noi am respectat ad litteram toate legile, hotărârile și ordonanțele în vigoare la momentul respectiv, în legătură cu modul de cheltuire a banului public pentru unitățile administrativ teritoriale. Repet, am respectat hotărârea Consiliului Local, hotărâre care nu a fost atacată de Prefectură, aceasta fiind legală chiar și la momentul actual. În acest moment sunt inculpat în acest caz, dar vreau să vă spun că nu am nicio emoție în privința sentinței care va fi dată în privința mea. Sunt convins că se va face dreptate și că se va da o sentință corectă și dreaptă, în speță de absolvire a mea și a colegilor mei de orice vină” a declarat Cornel Popa.

La rândul său, primarul comunei Petriș, Burza Han Zian, se consideră nevinovat în acest caz și, la fel ca și ceilalți primari, declară că a respectat în totalitate legile în vigoare la acea dată. Acesta mai spune că, deși se știe nevinovat, nu înțelege de ce doar el, în calitate de primar, este cercetat și trimis în judecată în acest caz, el fiind obligat să respecte și să pună în aplicare hotărârile consiliului local.

No Comments

Comments for Liderii PNL Arad consideră că PSD încearcă înlăturarea mai multor primari liberali are now closed.