La Ineu au fost prezentate publicului trei cărți importante de istorie

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , , , , ,

Published on iulie 28, 2014 with No Comments

Ineul este o „cetate” în care se produce cultură mult peste importanța și mărimea lui populațională, economică și socială. Susținem afirmația și prin evenimentul la care am asistat sâmbătă după amiază, când, în sediul primăriei din localitate, în prezența primarului Călin Abrudan, au fost lansate trei cărți de istorie, autorii lor fiind oameni de-ai locului.

Primul în ordinea prezentării a fost profesorul Petru Chiș, cu cartea „Ineul, de la a doua retragere a turcilor până la sfârșitul primului război mondial și făurirea României Mari (1693-1919)”; al doilea autor se numește prof. dr. Marius Răzvan Meszar, care și-a publicat teza de doctorat sub titlul: „Reforma agrară din anul 1921 o istorie a agriculturii în județul Arad (1918-1941)”; iar la sfârșit a fost prezentat un volum masiv, cu titlul „Țara Zarandului. Conscripții, cronică, documente, imagini”, semnat de ing. Vasile Faur.

Doina Chiș, de la biblioteca din localitate a moderat întâlnirea și a prezentat autorii, fiecare susținându-și apoi lucrarea în fața unui public numeros, într-o sală prea mică pentru afluența  prea mare de ineuani, dornici să paticipe la un asemenea eveniment cultural. Pentru susținerea cărții lui Marius Meszar a venit special de la Oradea mentorul lui, prof. univ. dr. Mihai Drecin.

Ne facem și noi datoria să recomandăm cititorilor cărțile recent apărute, care sigur se vor dovedi plăcute la lectură și mai ales de o excepțională importanță pentru cei care se ocupă de scrierea istoriei localităților lor și a județului Arad în ansamblu.

Ioan Tuleu

[nggallery id=197]

 

No Comments

Comments for La Ineu au fost prezentate publicului trei cărți importante de istorie are now closed.