Grădină terapeutică la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on noiembrie 05, 2014 with No Comments

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a inaugurat azi grădina terapeutică de la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş, acţiune ce face parte dintr-un proiect mai larg, care vizează ameliorarea stării de sănătate a celor internaţi în astfel de spitale.

Grădina, împreună cu alte amenajări din incinta Spitalului, realizate pe o suprafaţă de peste 1500 de m2, reprezintă o investiţie de 100.000 de lei. Au fost plantate 3.000 de plante, într-o peisagistică aparte, care îmbină coloritul cu forma dată răsadurilor şi ghivecelor.

De asemenea, bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş s-au implicat şi în crearea unor lucrări artizanale. Mai precis, o expoziţie ce  conţine tablouri realizate prin aranjarea şi lipirea unor flori şi plante uscate,  și amenajarea unor aranjamente autumnale, din flori, fructe, dovleci şi alte elemente naturale.

La Căpâlnaş avem a doua investiţie de acest gen în judeţul nostru, după cea de la Spitalului de Psihiatrie din Mocrea. Se observă o incidenţă tot mai mare a bolilor psihice în România, ceea ce ne obligă la acordarea unei atenţii speciale bolnavilor. Terapia horticolă, ca terapie ocupaţională, este cea mai indicată, iar Consiliul Judeţean este în permanenţă preocupat de îmbunătăţirea actului medical arădean, în toate aspectele sale” a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

La rândul său, Claudia Hotăran, manager al Spitalului de Psihiatrie din Căpâlnaş, subliniază importanţa acestui proiect, de terapie ocupaţională: „Acest gen de terapie completează tratamentul de care beneficiază cei internaţi aici. Se observă faptul că participanții la proiect se implică în muncă, le place ceea ce fac, iar acest fapt nu poate fi decât benefic pentru sănătatea lor”.

Iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, inginerul peisagist Marcela Nicşanu, consideră că acest gen de terapie adduce un impact emoţional  pozitiv asupra celor internaţi.

„Sunt efecte terapeutice clare, începând cu culoarea florilor, continuând cu forma şi apoi cu mirosul. Am ales culori vii, tocmai pentru a avea un efect de calm asupra bolnavilor. Forma aranjamentelor florale, în special rotundă, este un alt aspect care duce la relaxarea celor internaţi. Cel de-al treilea aspect, mirosul, va avea un rezultat concret primăvara, când natura îşi reintră în drepturi. Dar, pentru a avea rezultate imediate, am căutat să plantăm în primul rând flori care rezistă anotimpului rece” a explicat Marcela Nicşanu.

***

Conform studiilor, terapia horticolă sporeşte funcţionarea cognitivă, îmbunătăţeşte concentrarea, stimulează memoria, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, reduce stresul, scade ritmul cardiac, îmbunătăţeşte abilitatea motorie, îmbunătăţeşte integrarea socială şi coeziunea de grup, dar mai ales creşte interacţiunea socială.

No Comments

Comments for Grădină terapeutică la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş are now closed.