Gală de Operă Giuseppe Verdi la închiderea stagiunii 2012-2013

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on iunie 25, 2013 with No Comments

La Filarmonica, seria concertelor clasice 2012-2013 se încheie în această ultimă săptămână a lunii, cu o gală de operă Giuseppe Verdi. Anul aniversar Verdi 2013 continuă printr-un nou eveniment în seara de Joi, 27 Iunie, de la ora 19.00, o colecţie de decupaje din marile titluri ale secolului al XIX-lea, adunate sub semnătura de scenă a lui Sergio Pellegrini, unul dintre cei mai experimentaţi dirijori ai spectacolelor lirice italiene. Însoţit în acest an de alte nume mari ale scenelor internaţionale de operă, soprana Ombretta Macchi şi mezzosoprana Anna Maria Chiuri, maestrul apelează la formula mare de spectacol, ce presupune deopotrivă corul (dirijor Robert Daniel Rădoiaş) şi orchestra, şi semnează împreună o seară de arii şi coruri din Nabucco, Rigoletto, Trubadurul, Traviata, Vecerniile siciliene, Don Carlo, Aida şi Macbeth.

Aria Violettei din Traviata, Aria Leonorei din Trubadurul sau celebrul Bolero al Elenei din Vecerniile siciliene, partituri de virtuozitate şi profunzime din repertoriul sopranelor verdiene se împletesc cu provocatoarele arii de mezzosoprană ale Azucenei (Trubadurul) sau Eboli (Don Carlo), iar momentele corale de maximă strălucire din Nabucco (Gli arredi festivi), Macbeth (Corul vrăjitoarelor) şi Trubadurul (Corul ţiganilor) se alătură corurilor de final de act din Don Carlo(Spuntato ecco il di) sau Vecerniile siciliene (Si celebri alfin) .

„La 200 de ani de la naşterea compozitorului, tabloul liric italian oferă încă o dată publicului de operă al Aradului un spectacol cu adevărat excepţional, care celebrează la modul ideal splendoarea acestei lumi sonore.” Dr. Alin Văcean – Director General – Filarmonica de Stat Arad

 

 

Sergio Pellegrini – Oaspete de marcă pe scena Filarmonicii

 

Preşedinte şi director artistic al Orchestrei Teatro Regio din Parma din anul 2007, Sergio Pellegrini a debutat ca dirijor de orchestră la pupitrul acestui ansamblu de renume, susţinând numeroase concerte în teatrele regiunii Emilia Romagna. A acompaniat interpreţi de mare prestigiu precum Nikolai Lugansky (Festivalul pianistic internaţional de la Teatro Grande din Brescia), Corrado Giuffredi, Andrea Oliva, Andrea Bacchetti dar şi personalităţi ale artei lirice mondiale precum Leo Nucci, Luca Salsi, Riccardo Zanellato, Gladis Rossi, Silvia Dalla Benetta sau Bruno Ribeiro.

Ca urmare a extraordinarei colaborări cu Leo Nucci, Sergio Pellegrini a devenit dirijorul principal al orchestrei Salotto’800, ansamblu care îl acompaniază pe celebrul bariton pe scenele din întreaga lume.

Începând din anul 2008 dirijează pe teritoriul Italiei turneele Orchestrei Est Europene, înfiinţată din membrii de marcă ai unor ansambluri simfonice din Rusia, Ucraina, Moldova şi România, iar în cadrul celei de a XVI a ediţii a Festivalului Notturni alla Villa Reale a dirijat pentru Asociaţia Amici della Musica din Milano, Orchestra de festival din Balcani.

A cuprins în agenda sa recentă invitaţii la Filarmonica di Gaia din Porto, Orchestra del Teatro Olimpico Vicenza, Filarmonica din Bacău şi a prezidat juriul celei de a doua ediţii a Concursului internaţional de canto de la Sibiu.

În 2008 a fost directorul muzical al producţiei „Tribute a Luciano Pavarotti”, un CD la care au colaborat tenorul Piero Mazzocchetti şi marele pianist Leone Magiera.

Format iniţial ca şi clarinetist, Sergio Pellegrini a colaborat cu orchestra simfonică de la Scala din Milano, orchestra Teatrului San Carlo din Napoli, orchestra de cameră italiană a lui Salvatore Accardo şi Orchestra de cameră din Mantova.

În 1997 a înfiinţat Ansamblul de operă de la Parma, alcătuit din instrumentişti de primă mână, care răspunde astăzi invitaţiilor lansate de cele mai prestigioase locaţii şi festivaluri ale lumii. Sub noua sa denumire – I Solisti del Teatro Regio di Parma – ansamblul a fost prezent în marile teatre şi festivaluri de operă ale Italiei, la Chelsea Festival – Londra, la Tokio (Sala Kyoi) şi Kyoto (Templul Tokofuji – Festivalul Otobutai) în Japonia, la sediul ONU şi la Carnegie Hall în New York, iar la invitaţia Filarmonicii din Moscova, a concertat la Sala Ceaikovski din Moscova, la Sankt Petersburg, Kaliningrad, Liepaja şi Riga.

Din anul 2009, Sergio Pellegrini este director artistic al stagiunii lirico-simfonice a Teatrului Giuseppe Verdi din Busetto.

În următoarele luni, Sergio Pellegrini şi orchestra de cameră a Teatrului Reggio din Parma vor lansa trei înregistrări discografice cu Desirée Rancatore, Roberto Aronica şi Roberto Scandiuzzi.

 

Ombretta Macchi a studiat vioara, pianul şi dansul şi a obţinut diploma de muzicolog la Universitatea Sapienza din Roma. A urmat studii de canto la Conservatorul din Bologna sub îndrumarea sopranei Adriana Giunta şi a frecventat cursurile specializării bienale Il teatro e la Musica organizate la Prato de Academia de artă dramatică din Roma, cursurile de perfecţionare susţinute de Mirella Freni şi atelierele mozartiene îndrumate de Claudio Desderi şi Bob Kettleson pe temele operelor Cosi fan tutte şi Nunta lui Figaro.

În urma câştigării Concursului Battistini, a debutat în anul 2004 în rolul lui Mimi din Boema, la Teatro F. Vespasiano din Rieti. În acelaşi an, la Concursul Citta di Pistoia şi-a adjudecat rolul principal din Il Tabarro de Puccini, în care va debuta în anul următor la Teatrul Manzoni din Pistoia şi va fi finalistă la Concursul internaţional de canto de la Bilbao.

La Concursul C. Seghizzi din Gorizia, alături de Premiul pentru cel mai bun program cameral şi Premiul publicului, obţine Premiul I pentru interpretarea lucrării „Les Illuminations” de Benjamin Britten. Obţine deopotrivă Premiul I la Concursul „Riccardo Zandonai” din Riva del Garda şi invitaţiile pentru rolurile principale din operele Conchita, Melenis şi Il grillo del focolare, semnate de Riccardo Zandonai. Premiul special al Teatrului Regio din Parma acordat în contextul concursului Riccardo Zardonai şi premiul al II-lea la Concursul Pietro Mongini  -„Una voce per Verdi” i-au adus confirmarea ca soprană verdiană.

Cariera sa internaţională s-a lansat odată cu invitaţia primită din partea lui John Mordler, ca şi cover pentru soprana Darina Takova în rolul Lucreziei Borgia, pe scena teatrului de opera din Montecarlo. Pe scena aceluiaşi teatru a revenit în stagiunea succesivă, în rolul principal din opera La Rondine. A debutat ulterior în rolul Donnei Elvira din Don Giovanni, în Tosca, Hanna Glavary din Văduva veselă, Leonora din Trubadurul, Violetta din Traviata, Cio Cio San din Madama Butterfly, ş.a. şi a colaborat cu dirijori şi regizori precum Giuliano Carella, Enrique Mazzola, Herbert Handt, J. A. Ghares, Maurizio Dini Ciacci, Gianmaria Griglio, Mauro Roveri, Eddi De Nadai, Andrea Dindo, Beppe Menegatti, Beppe De Tomasi, S. Barlowe, Karen Saillant. În gale de operă a fost invitata orchestrei Filarmonicii din Montecarlo, a orchestrei operei din Taşkent, a orchestrei Teatrului Bolşoi din Minsk, a orchestrei Friuli Venezia Giulia, a ansamblului Salotto’800 şi a orchestrei Teatrului Regio din Torino.

De dată recentă au fost colaborările sale cu Festivalul de operă Marghera (Madama Butterfly, o coproducţie a Teatrului La Fenice din Veneţia), cu Teatro Comunale din Vipiteno (Cosi fan tutte), cu Ennio Morricone, la realizarea lucrării sale Epitaffi Sparsi şi Filarmonica din Rovereto, pentru opera Il grillo del focolare de Riccardo Zandonai.

 

 

Anna Maria Chiuri a absolvit Conservatorul Arrigo Boito din Parma, la clasa sopranei Jenny Anvelt, însă în anii de studii s-a perfecţionat şi sub îndrumarea lui Franco Corelli. A câştigat numeroase competiţii precum Cascinalirica, Mario Del Monaco, Mario Basiola, Francesco Paolo Tosti, Gianfranco Masini dar şi Concursul Internaţional Ceaikovski de la Moscova, fiind unicul candidat italian, premiat vreodată în cadrul secţiunii lirice a acestui concurs.

Timbrul cizelat şi amploarea vocii sale i-au permis să debuteze în rolurile cele mai importante ale lui Verdi din Messa da Requiem, Amneris din Aida, Azucena din Trubadurul, Quickly din Falstaff, Fenena din Nabucco, Preziosilla din Forţa destinului, Federica din Luisa Miller, Maddalena din Rigoletto şi Ulrica din Bal mascat. A interpretat deopotrivă Adalgisa din Norma de Bellini, Santuzza din Cavalleria rusticana de Mascagni, Mătuşa prinţesei din Suor Angelica de Puccini, Prinţesa de Bouillon din Adriana Lecouvreur de Cilea sau Laura din Gioconda de Ponchielli.

Repertoriul său în limba franceză cuprinde rolurile din Carmen de Bizet, Ragonde din Le Comte Ory de Rossini şi Samson şi Dalila de Saint Saens, iar cel în limba germană partiturile lui Ortrud din Lohengrin şi Flosshilde din Aurul Rinului de Richard Wagner. O mare parte a carierei sale concertistice este dedicată promovării liedului german şi partiturilor marilor ruşi.

Conlucrează cu cele mai mari teatre ale Italiei: La Scala din Milano, Teatro Massimo din Palermo, Teatro Regio din Torino, San Carlo din Napoli, Carlo Felice din Genova, La Fenice din Veneţia, Teatro Verdi din Triest, Teatro Regio din Parma, Sferisterio din Macerata, Festivalul de la Ravenna, Festivalul Puccini de la Torre del Lago. A lucrat deopotrivă cu teatre de tradiţie din Italia precum Ancona, Bergamo, Brescia, Cagliari, Como, Cremona, Lucca, Modena, Pavia, Piacenza, Pisa, Rovigo, Salerno, Trento sau de peste hotare Geneva, Leipzig, Moscova, Palm Beach, Tel Aviv, Tokyo, Wexford sau Zürich. A conlucrat cu cele mai mari baghete ale timpului, Daniele Callegari, Angelo Campori, Giuliano Carella, Ricardo Chailly, Massimo De Bernart, Patrick Fournillier, Romano Gandolfi, Pier Giorgio Morandi, Riccardo Muti, Marcello Panni, Stefano Ranzani, Donato Renzetti, Nello Santi şi Georg Solti dar şi cu regizori de acelaşi rang – Sylvano Bussotti, Giancarlo Cobelli, Gilbert Deflo, Gabriele Lavia, Jonathan Miller, Paolo Olmi, Pier Luigi Pizzi, Massimo Ranieri, Luca Ronconi, Ivan Stefanutti şi Micha Von Hoeke.

A înregistrat pentru casa de discuri Bongiovanni opera contemporană Pasqua Fiorentina de Isidoro Capitano, Misa în sol de Bellini şi Piesele sacre de Sammartini iar pentru Arte, un DVD cu opera Bal mascat, dirijată de Ricardo Chailly.

No Comments

Comments for Gală de Operă Giuseppe Verdi la închiderea stagiunii 2012-2013 are now closed.