Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „ Fără investiţii, administraţia devine aproape imposibilă, drept pentru care atragerea de fonduri europene devine o necesitate”

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , , ,

Published on martie 10, 2017 with No Comments

IMG_9851

Preşedinţii consiliilor judeţene din Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin s-au întâlnit la Arad, pentru a discuta modalităţile de accesare a fondurilor europene, în contextul modificărilor legislative prin care bugetele administraţiilor locale destinate investiţiilor s-au diminuat.

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest va anunţa, în maxim o lună, proiectele declarate eligibile pentru finanţare din fondurile Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 – axa prioritară 6.

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, şi-a manifestat încrederea că cele două proiecte pentru care s-a solicitat finanţare, respectiv drumurile judeţene DJ 709 Arad-Şiria- Pâncota şi DJ 792C Pâncota-Buteni, respectiv DJ 709E Sânpetru German-limită judeţ Timiş (localitatea Gelu) vor  primi sumele necesare pentru începerea lucrărilor de modernizare. Valoarea totală este de 34,3 milioane Euro. „Prioritatea noastră o reprezintă drumul Arad-Şiria-Pâncota-Buteni. Sperăm că vom primi banii necesari şi ţin să menţionez că dacă vor fi declarate eligibile, aceste proiecte vor deveni primele proiecte din ţară finanţate prin POR”, a spus Iustin Cionca.  

Termenul privind anunţarea proiectelor declarate eligibile fost avansat de Sorin Maxim, directorul ADR Vest, în cadrul şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest desfăşurată vineri, 10 martie 2017, la Arad.  Şedinţa  a fost condusă de preşedintele acestui organism, Iustin Cionca – preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, alături de care s-au aflat Mircea Bobora – preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Călin Dobra – preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Silviu Hurduzeu – preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad, dar şi alţi primari membri ai acestui for.

În cadrul şedinţei, membrilor CDR Vest le-au fost prezentate stadiile implementării Programului Operaţional Regional 2014-2010, respectiv a Programului Regional 2007-2013, cele două programe operaţionale fiind gestionate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) la nivelul regiunii în calitate de Organism Intermediar.

Sorin Maxim, directorul ADR, a subliniat faptul că, la nivelul Agenţiei, a fost iniţiat un amplu demers de optimizare a termenelor cu care se lucrează în cadrul Programului Operaţional Regional, demers care nu a rămas fără ecou la nivelul Ministerului. „În acest moment, avem 9 apeluri din 33 lansate, care nu pot sub nicio formă să absoarbă 60% din fonduri până la sfârşitul anului. Am calculat că timpul maxim pentru parcurgerea tuturor etapelor şi atingerea primei cereri de plată este de 40 de luni, iar timpul mediu, pe care din experienţă putem spune că îl cunoaştem, este de 28 de luni. Am transmis acest lucru şi Ministerul a reacţionat, vom lucra pentru implementarea unor modificări, deoarece avem o alocare de fonduri de peste 69% faţă de perioadele anterioare, deci nu avem o problemă de bani, ci de termene”, a declarat Sorin Maxim.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a subliniat că întâlnirea de astăzi vine într-un context extrem de important în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. „Modificările legislative din acest început de an au avut un impact semnificativ asupra bugetelor de investiţii ale Consiliilor Judeţene şi Primăriilor. Fără investiţii, administraţia devine aproape imposibilă, drept pentru care atragerea de fonduri europene devine o necesitate. Prin POR, dar şi prin alte programe finanţate cu fonduri puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, avem o şansă bună să ne îndeplinim planurile de dezvoltare în următorii ani, pentru că sumele alocate prin POR au crescut cu aproape 70%”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În cadrul şedinţei, conducerea ADR Vest a supus aprobării membrilor CDR Vest o serie de documente, între care: rapoartele de activitate ale ADR Vest şi CDR Vest pentru anul 2016, componenţa Consorţiului Regional de Inovare al Regiunii Vest, cuantumul contribuţiilor Consiliilor Judeţene din Regiunea Vest la Fondul pentru Dezvoltare Regională, bugetul de venituri şi cheltuieli al ADR Vest pentru anul 2017.

No Comments

Comments for Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „ Fără investiţii, administraţia devine aproape imposibilă, drept pentru care atragerea de fonduri europene devine o necesitate” are now closed.