„ Eu fiind artist, consider că a fi părinte este ceva unic și este asemanat, uneori, cu o artă si nu cu o știință” e de părere Dan Merisca

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , ,

Published on aprilie 15, 2016 with No Comments

merisca

Rep: Care crezi tu că este relația dintre un părinte și un copil?

Dan Merisca: Se știe că între părinte și copil există o relatie pur emoțională care se bazează pe sentimente de afecțiune și respect. Copiii și părinții sunt orientași genetic să se iubească reciproc, iar imaginea aceasta oferita de iubirea lor este una mirifică.

Rep: Într-un anumit moment rolul părintelui se schimbă, ce părere ai?

Dan Merisca: Relația dintre copil și părinte ajunge într-o perioadă în care rolul părintelui devine nu doar emotional ci și funcțional. În relația cu copilul, rolul emoțional al părintelui se manifestă prin dragostea exercitată de acesta fată de cel mic. La vârsta fragedă a copilului rolul funcțional poate implica lucruri precum hrănirea, schimbarea scutecelor sau îmbăierea celui mic. Astfel, în cazul în care părintele își exercită doar dragostea către copil, dar nu isi exercită rolul functional, copilul riscă să se simtă neglijat. În cazul în care părintele își manifestă doar rolul funcțional și nu-și manifestă dragostea față de copil, acesta din urma poate fi afectat pe termen lung din punct de vedere emoțional. Aceste doua roluri nu pot functiona unul fara celalalt.

Rep: Așa cum e firesc copiii vor crește, cum rămâne cu rolul părintelui?

Dan Merisca: Pe masură ce copiii se dezvoltă, cresc, rolul părintelui devine mai mult funcțional decât emotional, iar lucrurile devin din ce în ce mai dificile pentru parinții care doresc sa fie cei mai buni prieteni pentru micuții lor. Părinții își vor păstra sentimentele în interior deoarece trebuie să facă mai mult pe plan funcțional pentru copiii lor și să impună anumite limite. Aceste limite sunt foarte bune pentru copilul dumneavoastră, deoarece prin această limită acesta învață ce e bine si ce nu. Rolul functional al parintelui devine din ce în ce mai important, acesta ajungand de la schimbatul scutecelor pana la disciplina în cazul temelor sau a programului de joacă.

Rep: Atunci cand ne gândim la a fi părinte sau prieten pentru copilul nostru,

părerile sunt împartite?

Dan Merisca: Dacă doriți sa vă tratati copilul ca pe un prieten, atunci trebuie să întelegeți noțiunea de prieteni, care se poate defini ca fiind un grup de persoane ce au aceleași noțiuni și idei despre viață. Adevărul este, însă, că parinții și copiii au diferite noțiuni despre ceea ce trebuie să facă. Acesta cred că ar fi un motiv pentru care foarte mulți părinți care aleg să își exercite mai mult rolul funcțional și să îi asigure copilului tot ce este necesar, fiind mai mult părinte decât prieten.

Rep: Putem fi în același timp și prieten și părinte pentru copilul nostru?

Dan Merisca: Eu consider că acea limită dintre a fi părinte și prieten pentru copilul tău este foarte subțire și, uneori, ajungem să îi tratăm ca prieteni, în special când acestia încep sa crească. Aceasta o putem numi prietenie, însă ca și părinte poți impune și unele reguli disciplinare, deoarece copilul vă respectă suficient pentru a va asculta. Eu fiind artist, consider că a fi părinte este ceva unic și este asemanat, uneori, cu o artă si nu cu o știință.

Rep: Câteva sfaturi?

Dan Merisca: Un părinte poate fi prieten cu copilul și dacă păstrează niște limite bine definite și clare. Copilul trebuie sa fie conștient că sunteți alături de el pe termen lung.

În nici un caz nu trebuie să fi distant, daca ești distant, nu vei ajunge să-ți cunoști copilul și nici acesta nu va ajunge sa te cunoască. Între tine și copil va fi un minim de încredere. Dacă nu vei fi deschis cu copilul tău și nu vei incerca să comunici cu acesta, relația dintre tine si el va fi cu siguranță una tensionată și superficială. Comunicarea este reciproca si reprezinta piatra de temelie a relatiei, iar daca veti fi distant, veti risca sa va indepartati copilul. Acesta nu trebuie controlat în permanență

Când copilul va sesizeaza faptul că îl controlați continu, acesta va avea tendința să devină rebel și implicit va căuta să vă ascundă unele lucruri.

No Comments

Comments for „ Eu fiind artist, consider că a fi părinte este ceva unic și este asemanat, uneori, cu o artă si nu cu o știință” e de părere Dan Merisca are now closed.