Elevi ai Colegiului Național „Vasile Goldiș”, oaspeți ai Complexului Muzeal Județean Arad

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , ,

Published on iunie 17, 2021 with No Comments

La mijlocul acestei săptămâni, un grup de elevi de clasa a VII-a de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad, coordonați de profesorul Sebastian Bunghez, a fost primit la Palatul Cultural din Arad de către directorul Complexului Muzeal Arad,  Sorin Bulboacă.

Elevii participă la proiectul „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, derulat de Societatea de Științe Istorice din România. Proiectul are ca principale obiective implicarea profesorilor de istorie, a elevilor și studenților în responsabilizarea autorităților locale privind protejarea, conservarea și promovarea valorilor culturale, naturale și istorice locale, a celor incluse sau neincluse încă pe lista monumentelor istorice, constituirea unei arhive a bunurilor de patrimoniu din comunitatea respectivă și a unei hărți de turism cultural.

Primul pas pentru participanți a fost munca de teren, care a presupus fotografierea și cercetarea istoricului unor clădiri de patrimoniu din Arad (Palatul Bohus, Casa Cicio Pop, Palatul Szantay, Teatrul Hirschl etc.). Ulterior, elevii și-au exprimat dorința de a se întâlni cu directorul Complexului Muzeal Județean Arad, pentru a afla cum și când ar putea fi restaurate și puse în valoare aceste clădiri, care se află într-o stare avansată de degradare.

În cadrul acestei întâlniri, directorul instituției de cultură arădene i-a asigurat că atât muzeul cât și instituțiile cărora le este subordonat, Consiliul Județean Arad și Ministerul Culturii, sunt preocupate de soarta clădirilor de patrimoniu și se dorește ca ele să fie restaurate și puse în valoare cât mai repede. „Insuficiența fondurilor, dar și alte probleme, cum ar fi cea a proprietății clădirilor, îngreunează sau chiar împiedică uneori restaurarea lor. Totuși, se speră ca în anii viitori, în special prin proiecte europene, să se obțină banii necesari pentru restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural atât de valoros al Aradului” le-a explicat Sorin Bulboacă elevilor. Acesta i-a felicitat atât pe elevi și cît și pe profesorul coordonator pentru inițiativa de a participa la acest interesant proiect.

La finalul întâlnirii acesta le-a dăruit elevilor cărți de istorie, după care s-a vizitat o parte din colecțiile Complexului Muzeal Arad, spre bucuria participanților la proiect.

Cu același prilej a fost semnat și un acord de parteneriat între filiala Arad a Societății de Științe Istorice din România, reprezentată de vicepreședintele Sebastian Bunghez și Complexul Muzeal Arad, reprezentat de directorul Sorin Bulboacă.

 

 

No Comments

Comments for Elevi ai Colegiului Național „Vasile Goldiș”, oaspeți ai Complexului Muzeal Județean Arad are now closed.