Centenar: Reconstituirea steagurilor românești arădene de la 1918

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on februarie 27, 2018 with No Comments

Consiliul Județean Arad, prin Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și în colaborare cu Asociația culturală „ASTRA arădeană – 1863” a demarat o amplă acțiune de reconstituire a steagurilor românești de la 1918, simboluri naționale pe care arădenii le-au confecționat și le-au folosit în preajma Marii Uniri.
Steagurile tricolore au fost utilizate fie de către Gărzile Naționale Române – organisme militare create în toamna anului 1918, pentru a asigura pacea și ordinea în zonele locuite de români – fie de către delegațiile care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pentru a vota și a susține Marea Unire. După ce erau confecționate, steagurile naționale erau sfințite în biserici, cu întregul ceremonial aferent.
Profesorul dr. Augustin Mureșan, reputatul specialist arădean în heraldică, se ocupă nemijlocit de reconstituirea acestor steaguri naționale, utilizând în acest sens fotografii și însemnări din toamna anului 1918.
Duminica trecută, o delegație arădeană compusă din dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, prof. univ. dr. Marius Grec, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar și prof. dr. Augustin Mureșan, de la Complexul Muxeal Arad au predat Bisericii Ortodoxe din Cuvin drapelul Comendei Gărzii Naționale din localitate. Acest simbol național fusese sfințit chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, în salvele de foc ale celor 70 de gardiști români din Cuvin, iar emoția momentului a fost cu atât mai mare, cu cât prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar este chiar nepotul primarului cuvinean de atunci, Stoi Sârbu, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. „Este o acțiune excelentă, care vine să pună în valoare și să patrimonializeze simbolurile naționale de acum 100 de ani, când arădenii coordonau întreaga mișcare națională pentru Unirea Transilvaniei cu România” a declarat Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc. După ce a fost sfințit de către părintele Petru Jula, drapelul Comandei Gărzii Naționale din Cuvin a fost așezat în biserică la loc de cinste, lângă strana din stânga sfântului altar.
Următorul drapel aflat în lucru este cel al Gărzii Naționale Române din Secusigiu.

No Comments

Comments for Centenar: Reconstituirea steagurilor românești arădene de la 1918 are now closed.