Balul vânătorilor, la Castelul Universitar Macea

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , , , ,

Published on martie 11, 2016 with No Comments

290px-Castelul_Mocioni_de_la_Bulci_3

Sfârșitul sezonului de vânătoare a fost marcat, și în acest, an printr-un bal, desfășurat sâmbătă, 5 martie, la Castelul Universitar de la Macea, aflat în proprietatea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Membrii Asociației de vânătoare Diana – Turnu au lăsat deoparte armele de vânătoare și s-au asortat la patru ace, alături de soții, pentru a participa la tradiționalul bal, eveniment la care au mai luat parte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, membru al Asociației de vânătoare Diana – Turnu, Traian Mișcuța, președintele Asociației de vânătoare Diana – Turnu, ing. dr. Adrian Cotoraci, vicepreședinte al Asociației de vânătoare Diana – Turnu, lect. dr. ing. Ioan Don, directorul Grădinii Botanice Macea și mulți alți invitați.

În cadrul evenimentului a fost vizitat Castelul Universitar Macea, Muzeul Botanic, dar și Muzeul Cinegetic.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, membru al Asociației de vânătoare Diana – Turnu, a declarat: „Pentru vânătorii din județul nostru, a fost o zi de sărbătoare la Castelul de la Macea. Vânătorii grupei Diana-Turnu, în frunte cu președintele lor, dl. Traian Mișcuța, au organizat balul de încheiere a sezonului. Pentru noi a fost un sezon foarte bun. În grupa noastră de vânătoare, pe cele aproape 20.000 de hectare, avem o recoltă bună și ne-am încadrat în prevederile pe care le-am primit. A fost un sezon excelent și avem vânat și pentru anul viitor, după cum arată inventarierea și evaluarea pe teren. La Castelul de la Macea am sărbătorit evenimentul de încheiere a sezonului pentru acest frumos sport, vânătoarea, care indiferent de vârstă te menține într-o stare foarte bună din punct de vedere fizic. Ceea ce este caracteristic pentru grupa noastră este prietenia care ne leagă pe toți vânătorii. Suntem o grup unită, fără divergențe, o grupă în care punem mâna la toate acțiunile pe care le întreprindem, de hrănire a vânatului, de protecție a lui în ecosistem, urmărim ca vânatul tânăr și nou-născuții să aibă toate condițiile pentru a se dezvolta. Cu alte cuvinte, aplicăm toate principiile unei vânători raționale și științifice. La Castelul de la Macea am găsit condiții excelente și a fost o seară plăcută, în care am depănat multe povești și amintiri vânătorești, acesta fiind punctul forte al nostru. Într-un cuvânt, a fost o seară excelentă, într-un loc de vânătoare cum este Castelul și Pavilionul și acest bal va deveni tradițional de acum înainte. La Castelul de la Macea am deschis un Muzeu Cinegetic și dorim ca prin acest muzeu să prezentăm aspecte de educație a vânătorilor, trofeele cele mai reprezentative pe care le-am adus aici, dar facem și educație pentru vânătoare, o educaţie în spiritul adevărat. Vom dezvolta acest muzeu, deoarece Castelul acesta a adăpostit, în pavilionul de vânătoare, enorm de multe vânători și este bine ca generațiile de astăzi să știe acest lucru, așa cum la Castelul de la Macea avem și cel mai vechi ierbar din România, de la 1864. El s-a păstrat în condiții bune având în vedere anii pe care îi are. Este ierbarul unui om de știință, Ludovic Șimoncai, de origine sârb și el a recoltat din flora și vegetaţia împrejurimilor foarte multe plante, dar și din întreaga Transilvanie. Astfel, avem un muzeu de mare importanță fito-sociologică pe care îl valorificăm împreună cu studenții noștri”.

Traian Mișcuța, președintele Asociaţiei de vânătoare Diana – Turnu, a precizat: „Asociația de Vânătoare Diana-Turnu, se numără printre primele asociații de vânătoare înființate. În cadrul asociaţiei avem membrii vânători, care sunt oameni de caracter, oameni bine educați, cu spirit vânătoresc și acești oameni merită ca în fiecare an, la finalul sezonului de vânătoare, să organizăm un bal, împreună cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care este membru al asociației noastre, dar și Adrian Cotoraci, vicepreședinte al Asociației. În cadrul Asociației organizăm vânători frumoase în fiecare sâmbătă, iar după vânătoarea propriu zisă, organizăm o masă colectivă, unde fiecare își spune păsurile și ofurile vânătoreşti, dar și glume. În cadrul acestui eveniment, membrii Asociației au vizitat Muzeul Cinegetic și Parcul Castelului de la Macea și am rămas încântați de frumusețile pe care le-am văzut în aceste săli. Asociația va oferi câteva trofee Muzeului Cinegetic”.

Lect. dr. ing. Ioan Don, directorul Grădinii Botanice Macea, a declarat: „Ne bucurăm că am avut, la Castelul de la Macea, Asociația de vânătoare Diana – Turnu. Membrii Asociației au vizitat Castelul, dar și Muzeul Botanic, unde au putut vedea colecția de semințe pe care Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a înființat-o prin Proiectul ProPlants. A fost vizitat și Ierbarul Grădinii Botanice, laboratoarele pe care le-am înființat și celelalte exponate cu caracter botanic, dar și Muzeul Etnografic și în final s-a vizitat Muzeul de Vânătoare, unde au putut fi văzute trofeele de cerb carpatin, lopătar și diferite specii de vânat cu pene. La Muzeul Botanic, o parte interesantă este colecția de seminţe, unde sunt expuse câteva semințe de la unele specii foarte rare, fiind etichetate și foarte interesante. Fiind iarnă, vizitatorii au fost impresionați de imaginile expuse pe panouri, care prezintă realitățile dendrologice din cadrul Grădinii Botanice. A fost prezentat și Ierbarul lui Șimoncai, precum și Ierbarul Grădinii Botanice realizat în cadrul Proiectului ProPlants, dar și în cadrul celor 50 de ani de activitate din grădina botanică”.

No Comments

Comments for Balul vânătorilor, la Castelul Universitar Macea are now closed.