Atenție șoferi! ”Big Brother” pe șoselele din Ungaria, de la sfârșitul acestei luni!

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on ianuarie 11, 2015 with No Comments

Mulți arădeni călătoresc în Ungaria, majoritatea cu mașina proprie. Aceștia trebuie să știe că la sfârșitul lunii ianuarie vor intra în funcțiune, în țara vecină, ceeea ce putem numi ”super-radare”.

Poliția maghiară a fost dotată cu radare speciale cu rezoluţie mare care identifică orice abatere de la legislaţia rutieră, un adevărat ”big-brother”. Noile „TraficPax”, care au costat 2,3 milioane de euro, sunt aparate de măsură complexe, dotate cu sisteme video de rezoluţie mare, din care poliţia a achiziţionat 160 de unităţi mobile şi 365 fixe.

Vor putea fi înregistrate, pe lângă depăşirile limitelor de viteză, şi trecerile ilegale de pe o bandă pe alta sau utilizarea neregulamentară a benzilor de autobuze sau a pistelor de biciclete. Vor fi depistaţi şi şoferii care vorbesc cu mobilul în mână în timp ce conduc sau nu poartă centura de siguranţă. În acelaşi timp aparatele pot obţine date în timp real legate de identitatea maşinii, de plata taxelor de drum. Aparatul va oferi informaţii poliţiştilor dacă un conducător auto nu a plătit alte amenzi contravenţionale.      Aparatele, de ultimă generaţie, se află încă în perioada de omologare şi testare, dar vor intra în fucnţiune la sfârşitul lunii ianuarie şi vor fi amplasate pe toate drumurile şi autostrăzile Ungariei.

Ce amenzi riscă șoferii care comit abateri?

Amenzile de circulaţie în Ungaria sunt, aproximativ, la nivelul celor din România, fiind însă cunoscut ”entuziasmul” cu care polițiștii maghiari le dau, mai ales șoferilor străini. Cei opriți pentru abateri sunt obligaţi să achite amenda la faţa locului, ei nefiind lăsaţi de poliţilti să plece până nu  fac acest lucru. Dar atenție, din 7 noiembrie 2014, a intrat în vigoare o reglementare a Uniunii Europene prin care şoferii cu amenzi vor intra într-o bază de date, ei putând să fie opriţi ulterior pentru amenzi neplătite.

Așadar, ca reper, cei care vorbesc la mobil în timp ce conduc plătesc între 36 de euro (în mediul urban) şi 72 de euro (pe autostradă), pentru lipsa centurii amenzile sunt pe trei nivele, între 36 şi 108 euro, în oraş, pe drum judeţean/național sau autostradă. Pentru depăşire neregulementară se plăteşte 44 de euro, la fel şi pentru staţionare sau oprire în loc interzis sau în cele rezervate mijloacelor de transport. Neacordarea de prioritate se pedepseşte cu 60 de euro. Pentru conducerea cu acte expirate, pentru o perioadă mai mică de trei luni amenda este de 90 de euro, apoi suma  crește. Şoferii care sunt prinişi cu alcoolemie cu o concentraţie de sub 0,30 mg/l (alcool pur în aerul expirat), vor plăti 93 de euro, dar se poate ajunge şi la 156 de euro, în cazul în care nu este infracţiune.

 

No Comments

Comments for Atenție șoferi! ”Big Brother” pe șoselele din Ungaria, de la sfârșitul acestei luni! are now closed.