Act de terorism sau execuție în masă?

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , , ,

Published on ianuarie 09, 2015 with No Comments

scris de Dan Coita

Dacă tot e de actualitate acest subiect, pe toate canalele de televiziune, ziare, etc mi-am permis și eu să-mi dau cu părerea, chiar dacă unii, poate nu sunt de accord cu mine. Dreptul la liberă exprimare.

Eu sunt de părere că ce s-a întâmplat la Paris nu a fost un act de terorism. A fost mai de grabă o execuție în masă. Dacă stăm să judecăm la rece, adevărata blasfemie nu sunt acele caricaturi apărute în paginile ziarului Charlie Hebdo. Folosirea religiei islamice ca o acoperire pentru astfel de crime odioase, poate fi considerată o mai mare blasfemie

Desigur, solutiile cele mai simple sunt radicale si la fel de criminale ca și gestul din capitala Franței, în sine. Mă intreb dacă mai există alte soluții. Pe zi ce trece mă îngrozesc văzând cum rațiunea și toleranța pierd adepți și sprijin. Dar nu știu de ce oare ar trebui să mă mir, când tot ele dau greș în apărarea propriilor practicanti.

Din păcate s-a încercat, dar totul a eșuat. Și repet, din păcate s-a ajuns aici. A venit cu siguranță vremea să se tragă linie și să se schimbe complet tehnica de abordare. In primul rând europenii ar trebui să treacă la persoana întâi singular, prin schimbarea relației, iar în al doilea rând comunitățile islamice să-și asume un rol de lider în acțiunile de combatere a cauzelor extremismului. Eu cred că soluția ar trebui să vină dintr-o mai mare implicare a europenilor, dar mai ales a musulmanilor europeni. Poate e greu, dar nu cred că ar fi imposibil.

Dacă toată Europa va da dovadă de intoleranță, atunci cu siguranță se va da naștere tot la intoleranță. Dacă nu se vor creea oportunități de ordin social și economic se vor naște frustrări și cu siguranță se va generea o baza de recrutare pentru extremiști, fundamentaliști, indiferent de religia din care fac parte. Însă, atunci când faci parte dintr-o societate, vei avea obligația de a te supune cutumelor și legilor scrise ale acelei societăți. Așa cum femeile vestice au bunul simț și își acoperă fața când merg în Arabia Saudită, din respect pentru valorile statului Islamic, așa și musulmanii trebuie să accepte că „burqa” nu poate fi compatibilă cu valorile statului laic francez. Până la urma, totul se rezumă la respect pentru țara gazdă și la obligația de a respecta legile ei. Daca alegi să sfidezi aceste norme, devii în cel mai bun caz un marginal și în cel mai rău caz, un criminal de drept comun.

No Comments

Comments for Act de terorism sau execuție în masă? are now closed.