„Vertiges“ – Festivalul Filmului Francez

Written by admin. Posted in Divertisment

Tagged: , , ,

Published on martie 06, 2024 with No Comments

La aniversarea a 100 de ani, Institutul Francez din România prezintă, în colaborare cu Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad,
„Vertiges“ – FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ.

Tema generală a festivalului în acest an este „Vertiges“ – vertijul și variațiile sale în cinema.

La Arad, la Cinematograful „Arta“ vor avea loc 3 proiecții speciale, în perioada 20 – 22 martie, accesul fiind gratuit.

Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institutului Francez din România: „Cele 27 de filme din cadrul Festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, și, în funcție de posibilitățile de programare, în alte douăsprezece orașe din România, grație partenerilor noștri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul Festivalului. Mai mult, aș dori să subliniez că Festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de industrie dedicată profesioniștilor din domeniu.“

Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.

Secțiunea Panorama va prezenta, la Arad, filmul „Un an dificil“/„Une Année Difficile“, de Eric Toledano și Olivier Nakache, un mare succes de public. Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste.

Publicul va putea vedea, de asemenea, „Cronica unei relații efemere“/„Chronique d’une liaison passagere“ (r. Emmanuel Mouret).

O mamă singură și un bărbat căsătorit devin iubiți. Și-au promis că va fi vorba despre o simplă aventură și niciunul dintre ei nu dorește o poveste de dragoste, știind foarte bine că relația nu are niciun viitor. Cu toate acestea, cei doi sunt din ce în ce mai surprinși de cât de bine se înțeleg și de starea de bine pe care o simt atunci când sunt împreună.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori.

La Arad, din această secțiune va fi proiectatCâine rău“/„Chien de la Casse“ regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César și câștigător al Premiului publicului la Angers.

Dog și Mirales sunt prieteni din copilărie. Ei locuiesc într-un sat din sudul Franței și își petrec majoritatea zilelor hoinărind pe străzi. Pentru a-și omorî timpul, Mirales a căpătat obiceiul de a-l tachina pe Dog mai mult decât ar trebui. Prietenia lor este pusă la încercare de sosirea în sat a unei tinere fete, Elsa, cu care Dog începe o poveste de dragoste. Cuprins de gelozie, Mirales trebuie să renunțe la trecutul său pentru a se maturiza și a-și găsi locul…

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ‚Jean Constantin‘ Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional ‚Radu Stanca‘ Sibiu, Alianța Franceză Suceava, Muzeul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș, F-Sides, Rezidența BRD Scena9,  Control Club

Parteneri VR : CINETIc, UNATC, IF Culture VR – La Sélection

Partener Web: Fruit Creative (thisisfruit.com)

Prezentat de: Orange

Partener: Groupama

Partener instituțional: Ambasada Canadei în România

Parteneri media principali: TV5 Monde, Phoenix Media, Radio Guerrilla, AGERPRES

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Internațional, RADOR, BIZ, Haute Culture, Zile și Nopți, Cinemap, Films in Frame, IQ Ads, Smark, Observator Cultural, Urban.ro, LiterNet, CineFan, Film Menu, Acoperișul de sticlă, Revista FILM, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Movie News, Munteanu Recomandă, AARC – All About Romanian Cinema, Librăriile Cărturești.

Partener cultural: RFI România

 

ORAȘE DATE PROIECȚII
Bucureşti 21-31 martie Cinema Elvire Popesco
Cluj-Napoca   21-24 martie Cinema Victoria
Timişoara 21-24 martie Cinema Victoria
Iaşi 21-28 martie Cinema Ateneu

Institutul Francez

 

Arad 20-22 martie Cinema Arta
Braşov 29-31 martie Cinemateca Patria
Brăila 29-30 martie Palatul Lyra
Constanţa 28-31 martie Cinema Jean Constantin
Craiova 21-24 martie Inspire Mercur

Inspire VIP Electroputere

Sfântu Gheorghe 27-30 martie Cinema Arta by Citiplex
Sibiu 29-31 martie Centrul Cultural Habitus Sibiu
Suceava 27-30 martie Universitatea Ștefan cel Mare
Târgu Mureș 28-31 martie Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie și Arheologie

 

No Comments

Comments for „Vertiges“ – Festivalul Filmului Francez are now closed.