USR lansează în Arad ideea bugetului participativ

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on decembrie 15, 2017 with No Comments

USR Arad propune administrației locale să aloce un procent din bugetul anual al municipiului pentru finanțarea unor proiecte propuse și susținute de locuitori. Bugetul participativ este un mecanism transparent de alocare a fondurilor și un instrument anti-corupție eficient.

Bugetul participativ este astăzi un instrument extrem de util, adoptat cu succes de peste 1.000 de oraşe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin, Lisabona şi este în curs de implementare și în România. Concret, bugetul participativ presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte de interes general propuse de societatea civilă sau de către cetățeni. Bugetul participativ aduce foarte multe beneficii în comunitate pe termen mediu și lung și se bazează pe deliberări în profunzime și pe distribuirea pentru codecizie civică a unui procent de cel puțin 5% din bugetul local.

Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Modelul funcţionează în cicluri anuale ce cuprind trei etape distincte: depunerea proiectelor de către orice persoană sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş. Proiectele se depun prin intermediul unei platforme on-line dedicate şi pot viza orice temă privind infrastructura sau serviciile publice. Urmează evaluarea proiectelor de către un serviciu al administraţiei locale, din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile. În final are loc dezbaterea și votarea proiectelor de către locuitorii oraşului, prin intermediul aceleiaşi platforme on-line, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţi. Prin implementarea bugetului participativ, orice cetățean are șansa reală să decidă în mod activ cum se vor cheltui o parte din banii publici și în același timp cetățenii sunt invitați la o participare activă la guvernarea orașului, ei putând decide prioritățile de investiții.”

No Comments

Comments for USR lansează în Arad ideea bugetului participativ are now closed.