Teatrul de Vară Ethos continuă şi în luna August

Written by admin. Posted in Divertisment

Tagged: , , , , , ,

Published on iulie 28, 2014 with No Comments

Luna august aduce în fața publicului la Teatrul de Vară Ethos din Arad o nouă serie de spectacole deosebite și mai ales un număr însemnat de invitați, artiști consacrați pe marile scene ale lumii. Felicia Filip, Gheorghe Zamfir, Ovidiu Lipan Țăndărică, Ion Caramitru, sunt doar câteva dintre celebritățile care ne vor onora cu prezența pe scena Teatrului de Vară Ethos în a doua parte a stagiunii estivale 2014.

Spectacolul intitulat ”Gheorghe Zamfir 50” va avea loc miercuri, 6 august, începând cu orele 20.30. Aniversarea a 50 de ani de activitate artistică a maestrului Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai remarcabili artiști de pe întreg mapamondul va fi celebrată pe scena Teatrului de Vară Ethos într-un spectacol ce se dorește a fi un eveniment de o reală valoare culturală, care va pune în lumină nivelul artistic și cariera de peste 5 decenii a celui mai renumit și apreciat artist român la nivel internațional, din toate timpurile.

Împreună cu taraful său, maestrul Gheorghe Zamfir va dărui cu această ocazie publicului arădean un strop de eternitate.

Miercuri, 13 august, orele 20.30 apreciatul muzician român, Ovidiu Lipan Țăndărică va evolua alături de Stelu Enache și Grupul ”Balkano” în cadrul spectacolului ”Dorlu armânlui”, oferind publicului vechi cântece în limba aromână, metamorfozate cu talent și inspirație  în adevărate bijuterii muzicale, cu sonorități proaspete, moderne, de la etno pop la world music.

Petre Țuțea spunea despre aromâni că ”nu sunt români! Sunt super-români! Români absoluți – atât de loviți și de goniți, că au instinct național de fiare hăituite!”

Cunoscuţi din literatură ca aromâni, macedo-români sau, popular, machidoni, ei înşişi numindu-se armâni, rămâni sau  pur şi simplu  r(u)mâni, aceşti fraţi ai noştri de la sud de Balcani, din Epir, Tesalia, Macedonia istorică, Albania şi Bulgaria, au pribegit de-a lungul istoriei prin mai toată Europa.

I-a însoţit însă mereu DORUL. De munţii lor, de soia (neamul) lor, de fumealea (copii) lor. Chiar dacă nu s-au mai întors acasă, dorul le-a rămas. Şi atunci l-au pus în cântic.

Cu astfel de cântece vine de la Constanţa Stelu Enache (aromân cu vechi rădăcini în Bachiţa Bulgariei) însoţit de inegalabilul Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori români, apreciat nu numai în țară, dar și dincolo de granițele ei, va încânta publicul arădean miercuri,  20 august, începând cu orele 20.30 într-un spectacol de muzică și poezie întitulat ”Toate-s vechi și nouă toate”.  Marele artist român va aborda cu acest prilej un repertoriu variat din opera marilor poeți romani Lucian Blaga, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, precum și fragmente din manuscrisele lui Eminescu, dar va avea pregătite si câteva surprize in armoniosul grai aromânesc din Munții Pindului. Partea muzicală a serii va fi oferită de flautistul arădean Constantin Talmaciu și de Corul de cameră ”Voces amicitiae” condus de maestrul Lucian Oniță.

Gala de operetă cu care se va închide stagiunea estivală a acestui an va avea loc miercuri, 27 august, la orele 20.30.

Distribuția acestui concert este una de elită. Soprana Felicia Filip, tenorul Andrei Lazăr acompaniați de Ansamblul Johann Strauss Modern sub bagheta maestrului Tiberiu Soare vor interpreta melodii și arii celebre din operete precum ”Sânge vienez”, ”Omul de la Mancha”, ” O noapte la Veneția”, ”Țara surâsului” și multe altele.

Gala va fi moderată de maestrul Tiberiu Soare.

”Filonul Ethosului Românesc a concentrat  în jurul său întreaga stagiune estivală din acest an, la Teatrul de Vară din Arad. Nimic întâmplător, nimic surprinzător, ne-am simțit cu toții atrași de chemarea esenței noastre românești și ne-am dat întâlnire sub cerul liber, în fiecare miercuri  seara la aceeași oră…

O purificare și o eliberare în același timp a sufletelor noastre mult prea adesea în ultimii ani răscolite de îndoieli și înstrăinări.

Acum știm cu toții, există undeva în Arad un loc unde în fiecare vară timp de două luni Ethosul Românesc ne va aduna în spațiul Teatrului de Vară și ne va invita în continuare în fiecare miercuri la o întâlnire cu noi înșine.

Mulțumim publicului nostru care ne-a onorat cu prezența și în această vară într-un număr impresionat și invităm toți arădenii și în vara anului 2015 la Teatrul de Vară Ethos!” Nicolae Ioțcu

 

 

 

 

No Comments

Comments for Teatrul de Vară Ethos continuă şi în luna August are now closed.