Serviciul Salvamont-Salvaspeo Arad a demarat lucrările de amenajare și remarcare a traseelor turistice montane din județul Arad

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on iunie 30, 2015 with No Comments

Membrii Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad, serviciu de utilitate publică aflat în subordinea Consiliului Județean Arad, au demarat o campanie de lucrări de remarcare și de amenajare a traseelor turistice din județul Arad.

Începând cu anul 2013, anul înființării sale, Salvamont-Salvaspeo Arad a preluat în atribuțiile sale și activitatea de amenajare, întreţinere şi reabilitare a traseelor turistice montane din judeţ.

Până în prezent, la nivelul județului Arad, în arealul Munților Zărandului, Săvârșinului, Codru-Moma și Muntele Găina, au fost amenajate de-a lungul timpului de către cluburile de turism arădene 50 de trasee turistice, care însumează cca. 730 de km de poteci marcate. Datorită faptului că majoritatea traseelor nu corespund normelor de amenajare impuse de legislația în vigoare, marcajele acestora fiind în multe zone șterse sau greu de identificat în teren, iar indicatoarele și panourile informative la acestea lipsesc în cele mai multe situații, se impune remarcarea tuturor traseelor, cât și montarea de panouri și indicatoare.

Pentru creșterea gradului de confort și de siguranță al turiștilor, într-o primă fază, membrii serviciului Salvamont-Salvaspeo Arad au verificat starea marcajelor și au înregistrat traseele pe GPS, iar începând cu anul 2014 au început remarcarea traseelor turistice montane din județ, în principal cele din zona de vest a Munților Zărandului și din arealul Stațiunii Moneasa, în Munții Codru-Moma, zone frecventate mai des de către amatorii de drumeții montane și mountainbike.

Pentru realizarea marcajelor, conform normelor privind amenajarea traseelor turistice montane, pentru a facilita orientarea pe timp de noapte, peste semnele de marcaj care sunt vopsite pe ambele direcții de mers, a fost aplicat un strat de material reflectorizant. Chiar dacă aceste norme sunt în vigoare începând din anul 2003, majoritatea traseelor turistice din România nu sunt amenajate corespunzător, Aradul fiind printre primele județe în care traseele turistice beneficiază de astfel de amenajări.

În afara semnelor de marcaj la intrarea în trasee vor fi montate panouri cu harta zonei și indicatoare pe care va fi trecut traseul care urmează să fie parcurs, lungimea și diferența de nivel, cât și timpul estimat pentru parcurgerea acestuia pe jos. În afara indicatoarelor montate la intrarea în traseu, în toate punctele de intersecție ale traseelor vor fi montați stâlpi cu indicatoare, pe care vor apărea timpii și distanțele ce au mai rămas de parcurs din traseu. De asemenea indicatoarele conțin pictograme cu recomandări pentru drumeție, mountainbike, parapantă, speologie sau escaladă.

Pentru marcarea traseelor turistice montane se utilizează următoarele semne:

•         banda verticală – pe fond alb – pentru marcarea traseelor principale, numite şi magistrale, care sunt, de regulă, trasee de creastă;

•         crucea cu braţe egale – pe fond alb – pentru marcarea traseelor de legătură;

•         triunghiul echilateral – pe fond alb – şi punctul într-un cerc – pe fond alb – pentru marcarea traseelor secundare;

•         punctul cu cercuri duble de culoare albă şi roşie pentru traseele dus-întors.

Culorile pentru semnele de marcaj sunt: roşu, galben şi albastru, pe fond alb.

„Lucrările de amenajare sunt suportate din bugetul alocat de către Consiliul Județean Arad și sunt efectuate de către echipa serviciului Salvamont-Salvaspeo, formată în prezent din numai 3 angajați și 18 voluntari“ a precizat Mihai Besesek, șef serviciu Salvamont-Salvaspeo Arad.

No Comments

Comments for Serviciul Salvamont-Salvaspeo Arad a demarat lucrările de amenajare și remarcare a traseelor turistice montane din județul Arad are now closed.