Sărbătorile naționalu nu sunt zile libere ne avertizează cei de la ITM

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , , ,

Published on ianuarie 26, 2016 with No Comments

itm

Pentru a nu exista nedumeriri vizavi de anumite zile din an care sunt declarate sau urmează a fi declarate ca sărbători naţionale, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad face câteva precizări în acest sens, pentru angajatori şi angajaţi:

În primul rând, în ceea ce priveşte ziua de 24 ianuarie – confuzia a apărut după intrarea în vigoare a Legii 171/2014 – pentru declararea zilei de 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române – ca zi de sărbătoare naţională.

Acest act normativ statutează că ziua de 24 ianuarie este zi de sărbătoare naţională, însă nu modifică şi Codul muncii. Aşadar ziua de 24 ianuarie nu se regăseşte printre zilele de sărbătoare legală în care salariaţii nu lucrează. Potrivit Legii nr. 171/2014, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, autorităţile centrale şi locale pot organiza sau sprijini manifestări culturale sau artistice pentru a celebra Unirea Principatelor Române.

În al doilea rând, ziua de 19 februarie a fost declarată sărbătoare naţională, conform Legii 305/2015 privind declararea zilei de 19 februarie “Ziua Brâncuşi”.

Ziua de 19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi, acesta fiind considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul; din acest motiv, românii nu trebuie să fie mai prejos.

La fel ca şi ziua de 24 ianuarie şi ziua de 19 februarie este zi lucrătoare, nicidecum zi liberă pentru angajaţi care, practic, vor lucra conform programului normal de muncă.

În al treilea rând, ziua de 10 mai a fost declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit Legii 103/2015 (pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională). Important de ştiut este faptul că ziua de 10 Mai nu este zi liberă pentru salariaţi – nici pentru cei din sectorul public, nici pentru cei din sectorul privat. Ziua de  10 Mai este legată de trei evenimente de referinţă în istoria României: începutul domniei lui Carol I (1866), declararea Independenţei de stat (1877) şi încoronarea primului rege al ţării (1881).

În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad aduce la cunoştinţa tuturor angajatorilor şi angajaţilor că singurele zile nelucrătoare sunt cele prevăzute la art. 139 alin. 1 din Codul Muncii (Legea 53/2003).

Potrivit acestui articol, sărbătorile legale în care nu se lucrează sunt:

1 şi 2 ianuarie;

prima şi a doua zi de Paşti;

1 mai;

prima şi a doua zi de Rusalii;

Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

1 decembrie;

prima şi a doua zi de Crăciun;

două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

No Comments

Comments for Sărbătorile naționalu nu sunt zile libere ne avertizează cei de la ITM are now closed.