Protest împotriva reamenajării Parcului Eminescu

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on ianuarie 10, 2015 with No Comments

Aproximativ 250 de arădeni au înfruntat vremea rece, ploaia și vântul, pentru a protesta împotriva intenţiilor muncipalității de a reamenaja Parcul Eminescu.

Reamenajare, care, în opinia protestatarilor, ar însemna dispariția actualului parc, una dintre cele mai iubite zone de arădeni, prin transformarea lui într-o parcare.

Au fost prezenți la Crucea Martirilor, arădeni de toate vârstele, elevi studenți, reprezentanți ai societății civile, ai mediului politic, personalități locale, între care îi putem menționa pe fostul primar Cristian Moisescu, scriitorul Gheorghe Schwartz sau alpinistul Zsolt Torok.

Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi: ”Aradul nu are nevoie de o parcare acolo unde parc are!”, ”Nu parcați pe locul lui Eminescu!”, ”Nu parcare! Doar parc!”, ”O bicicletă în plus egal un autoturism în minus!”, ”Pe lângă plopii fără soț/Adesea am trecut/Dar ca primar i-am tăiat toți/Parcare am făcut!”, ”Șah-mat la parcare!”.

Sugestivă a fost și legarea unor panglici de copaci, asemănătoare celor de la coroanele funerare, cu inscripțiile: ”Vei rămâne veșnic în amintirea noastră”, ”Un pios omagiu”, ”Ne întâlnim în rai”, ”Adio înger drag, sincere condoleanțe”, ”Ne întâlnim în rai”.

”Mă sperie turnura pe care o iau aceste proiecte de reamenajare, de reabilitare a unor spații urbane, pentru că ținta lor sunt parcurile, observăm acest lucru în mai multe orașe din România. În Arad, Parcul Eminescu are în componență elemente de vegetație extrem de valoroase, care sunt protejate, și este un plămân al orașului. Vom deveni din ce în ce mai bolnavi dacă vom distruge spațiile verzi… Locuri de parcare se pot găsi și în alte zone din centrul orașului…” a spus Teodor Gheorghiu, profesor universitar la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, vicepreședinte al Asociației Pro Urbe Arad.

Rebecca Bedelean, secretarul Asociației Peisagiștilor din România – Filiala Teritorială Vest a anunțat că a fost redactată și trimisă o scrisoare deschisă mai multor instituții, prin intermediul căreia peisagiștii își prezintă poziția, printr-o solidă argumentare, împotriva a ceea ce ei numesc ”un masacru ecologic și cultural”. Destinatari? Primăria Municipiului Arad, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Arad, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Protestatarii au anunţat că acest gen de acțiuni va continua în condițiile în care municipalitatea nu va renunţa la intenţia de a distruge Parcul Eminescu.

[nggallery id=265]

No Comments

Comments for Protest împotriva reamenajării Parcului Eminescu are now closed.