Procurorii DNA l-au retinut marti pe Rudel Obreja

Written by admin. Posted in Sport, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 04, 2014 with No Comments

Procurorii DNA l-au retinut marti pe Rudel Obreja, acuzat ca a cerut un milion de euro de la un denuntator dupa ce a pretins ca poate influenta un complet de judecatori de la Inalta Curte pentru a-l scapa de o sentinta cu inchisoare pe respectivul denuntator. Denuntatorul, al carui nume nu este facut public in comunicatul DNA, avea deja o solutie de condamnare la inchisoare cu executare, si facuse recurs la Inalta Curte. Potrivit DNA, Rudel Obreja i-ar fi spus denuntatorului ca va obtine o hotarare favorabila daca va solicita amanarea cauzei pentru un termen de judecata ulterior intrarii in vigoare a noului Cod Penal

Surse apropiate cauzei au declarat pentru HotNews.ro ca denuntatorul in acest dosar ar fi Sorin Ovidiu Vantu.Inalta Curte l-a condamnat definitiv in data de 24 ianuarie la la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat ca l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul sef al FNI.

DNA a anuntat inceperea urmaririi penale fata de Obreja, acuzat de trafic de influenta.
Rudel Obreja (fost presedinte al Federatiei Romane de Box) este cercetat penal si in dosarul Gala Bute, un dosar in care solutia initiala a procurorului de caz a fost infirmata in decembrie 2013 de Mariana Alexandru, procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

La acel moment, DNA a dispus infirmarea rechizitoriului in dosarul “Gala Bute”, prin care se dispusese trimiterea in judecata doar a lui Rudel Obreja, fiind scosi de sub urmarire penala reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box.

Ordonanta de infirmare a rechizitoriului argumenteaza insa ca, spre exemplu, solutia de neurmarire cu privire la Ion Ariton, ministru al Economiei in acea perioada, din partea PDL, si la reprezentantii companiilor nationale care au sponsorizat Federatia Romana de Box este gresita, “fiind necesara continuarea urmaririi penale”. De asemenea, ordonanta DNA arata ca reprezentantii MDRT (condus de Elena Udrea la acea vreme) nu au realizat o evaluare proprie a necesitatii achizitiei si a realitatii serviciilor prestate si nu au urmarit ca intre aceste servicii si pretul platit sa existe o echivalenta, iar intreaga documentatie intocmita a avut caracter formal”.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de OBREJA RUDEL, fără calitate specială (cunoscut ca fost preşedinte al Federaţiei Române de Box) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Obreja Rudel a pretins de la un denunţător suma de 1.000.000 euro.

În schimbul sumei pretinse de 1.000.000 euro a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii.

Suspectul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro să fie remisă înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa de 800.000 euro, după obţinerea soluţiei favorabile.

Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a „noului cod” (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP).

Recursul a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.

Suspectului OBREJA RUDEL i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 4 februarie 2014, procurorii au dispus reținerea lui OBREJA Rudel pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat judecătorului pentru drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

No Comments

Comments for Procurorii DNA l-au retinut marti pe Rudel Obreja are now closed.