Premieră naţională. Salcie energetică plantată pe un tronson al drumului judeţean Semlac – Şeitin

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , , , ,

Published on decembrie 16, 2013 with No Comments

Consiliul Judeţean Arad a optat pentru o soluţie inedită de a proteja drumurile arădene împotriva viscolului, apelând la salcia energetică ca perdea forestieră. Totul în premieră naţională. Plantarea salciei energetice (Salix Viminalis) a început azi, pe un tronson al drumului judeţean Semlac – Şeitin, pe o lungime de 20 de kilometri. Salcia energetică este o specie forestieră cu ciclu de rotaţie scurt şi regenerare pe cale vegetativă, şi se cultivă în terenuri arabile, primăvara, cât mai devreme posibil. Se plantează o singură dată şi se recoltează, începând cu anul II-III, timp de 25-30 de ani. Salcia are un ritm de creştere foarte accelerat atât în lungimea lujerilor cât şi în volum (în timpul verii poate creşte şi 3-3,5 cm/zi). În 2-3 ani ajunge la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri.

„Pentru că în judeţul nostru sunt anumite drumuri, mai ales în zona de câmpie, care pe timpul iernii sunt afectate, îndeosebi atunci când ninsorile sunt viscolite, se crează dificultăţi în trafic şi este nevoie de timp pentru deszăpezire, am luat decizia de a planta sălcii care vor acţiona ca nişte perdele de protecţie. Am găsit o soluţie eficientă pentru Consiliul Judeţean, şi anume sălcii energetice, ceea ce înseamnă că le putem valorifica începând din cel de al doilea an şi implicit putem recupera investiţia. În această perioadă, plantăm sălcii energetice pe 20 de kilometri de drum, între localităţile Semlac, Şeitin şi Nădlac. Putem spune că este un prim experiment pe care îl realizăm cu scopul de protecţie a drumurilor şi totodată menţionez că toţi banii pentru realizarea acestui proiect provin din fondurile Consiliului Judeţean, valoarea fiind de 500.000 de lei”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Din afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean vor mai urma şi alte drumuri pe care vor fi plantate cu prioritate sălcii energetice. Putem aminti până la această oră ; Arad-Şiria, Arad-Frumuşeni-Lipova şi Sâmbăteni (DN 7) – Ghioroc. Salcia energetică a fost adusă acum câţiva ani din Suedia în România.

„Acest proiect este unul pilot, ce poate servi drept model pentru alţii. Am primit feedback din Parlamentul European, multe persoane dorind să vadă acest proiect derulat la Semlac. Plantând salcie energetică ai posibilitatea să o valorifici anual, energetic. Este vorba de salcie energetică românească, adaptată la solul şi clima noastră. Salcia energetică a fost adusă acum câţiva ani din Suedia în România şi din mai multe soiuri am reuşit să adaptăm solului şi climei de la noi doar trei. La temperaturi normale, salcia creşte între trei şi patru centimetri pe zi, are putere calorică mare şi poate fi exploatată ca şi cea mai bună biomasă de calitate. Primele rezultate de la momentul plantării apar de la a doua recoltă. În România, o tonă de biomasă umedă costă 30 de euro”, a declarat Wilhelm Hollerbach, administratorul firmei distribuitoare.

[nggallery id=87]

No Comments

Comments for Premieră naţională. Salcie energetică plantată pe un tronson al drumului judeţean Semlac – Şeitin are now closed.