Policlinica AS din Arad are în momentul de față peste 20 de specialități medicale!

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , , ,

Published on mai 08, 2018 with No Comments

Cardiologie, Dermatologie, Endocrinologie, Diabet Zaharat, Boli de nutritie, Ginecologie, Medicina Interna, Neurologie, ORL, Psihiatrie, Psihologie, Pediatrie, Urologie, Alergologie, Neuropsihiatrie infantila, Ortopedie, Chirurgie generala, Chirurgie pediatrica, Medicina muncii, Medicina de familie, Laborator de analize medicale, Ecografie 3D, 4D.

Pe marea majoritate a specialitatilor avem contract cu CAS, astfel incat pacientii pot beneficia de consultatii si analize de laborator fara coplata din partea pacientului

De curand am deschis si cel de-al doilea laborator de analize medicale si am dezvoltat o ramura de genetica medicala prin care putem identifica prin analize speciale de laborator riscul de a dezvolta orice tip de cancer.

De ce să optezi pentru Testarea Genetică?

1-15% dintre cele mai multe tipuri de cancer se datorează mutațiilor genetice moștenite. Știind că purtați o mutație care sporește acest risc în cazul dvs., testul vă oferă șansa de a stabili un plan personalizat pentru prevenirea sau detectarea cancerului de sân, ovarian, uterin, colorectal, melanom, prostatic, stomac și pancreatic mai devreme sau într-o etapă în care acesta este mai ușor de tratat.

Ce trebuie să știe pacienții?

Cancerul ereditar este cauzat de o mutație genetică moștenită. Există adesea un tipar recurent de cancer în două până la trei generații – cum ar fi persoane din familie diagnosticate cu același tip de cancer și persoanele diagnosticate cu cancer la o vârstă mult mai tânară decât media. INCIDENȚĂ:10-15%

Cancerul familial se referă la cancerul care pare să apară mai frecvent în familie decât este de așteptat Deși nici o mutație specifică nu a fost legată de aceste tipuri de cancer, cancerul familial poate avea o componentă ereditară care nu a fost încă identificată. INCIDENȚĂ:5-15%

Cancerul sporadic se referă la cancer care apare din cauza mutațiilor spontane care se acumulează în viața unei persoane. Cancerul sporadic nu poate fi explicat printr-o singură cauză. Există mai mulți factori, cum ar fi îmbătrânirea, stilul de viață sau expunerea la mediu, care pot contribui la dezvoltarea cancerului sporadic. INCIDENȚĂ:70-80%

 

Cine sunt genele BRCA1 si BRCA2 ?

Descoperite la începutul anilor ′90, BRCA1 (Breast cancer 1 gene) și BRCA 2 (Breast cancer 2 gene) sunt gene supresoare tumorale care codifică proteine cu rol în procesele de reparare a ADN-ulu și prin urmare joacă un rol în asigurarea stabilității materialului genetic al celulei. Când oricare dintre aceste gene este mutată sau modificată, astfel încât produsul proteic fie nu este tradus corect, fie nu funcționează corect, deteriorarea ADN-ului nu este reparată. Ca urmare, celulele sunt mai susceptibile de a dezvolta alte modificări genetice care pot duce la cancer.

DATE STATISTICE?

Femeile ce poartă mutațiile BRCA1 sau 2:

  • risc între 60%  – 80%să dezvolte cancer de sân
  • 20%-50%risc să dezvolte cancer de ovar.

Bărbații cu mutația BRCA2:

- risc între 6% și 8% pentru cancer de pancreas, ficat, prostată sau sân.

Cazurile de cancer în familie cu predispoziție ereditară la cancer mamar și ovarian

- 80% probabilitate de a avea o mutație în BRCA 1 și 2

- 50% dintre femeile cu mutații în genele BRCA dezvoltă cancer de sân până la vârsta de 50  de ani,

comparativ cu 2% din cele fără mutații.

  • o femeie cu cancer de sân și antecedente familiale și cu o mutație a genei BRCA prezintă un risc estimativ de 65% de a dezvolta cancerși la celălalt sân (comparativ cu 15% pentru persoanele fără această mutație).
  • femeile cu cancer de sân și mutații BRCA au risc de 10 ori mai marede a dezvolta și cancer ovarian secundar.

Când ar trebui să luați în calcul testul de screening genetic?

Dacă în familia dumneavoastră există istoric de: cancer de sân, ovar,  uterin, colorectal, melanom, stomac, pancreatic sau prostată.

No Comments

Comments for Policlinica AS din Arad are în momentul de față peste 20 de specialități medicale! are now closed.