PNL vrea reducerea evaziunii fiscale prin scăderea TVA la carne și lapte

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on martie 17, 2015 with No Comments

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că liberalii au propus un proiect de lege, în completarea Codului Fiscal, prin care se urmărește reducerea evaziunii fiscale la carne și lapte, dar și sprijinirea investițiilor private pentru producătorii de pe piața autohtonă.

„Un grup de parlamentari liberali a depus, săptămâna trecută, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, iniţiativă prin care se urmăresc două scopuri majore: reducerea semnificativă a evaziunii fiscale în sectorul laptelui şi al cărnii, şi sprijinirea investiţiilor private pentru producătorii prezenţi pe piaţa autohtonă. Această inițiativă legislativă depusă de colegii mei prevede ca, din cota standard a TVA, aplicată produselor din carne și lapte, TVA de plată către bugetul de stat să reprezinte 9 puncte procentuale, iar diferența de 15 puncte procentuale să rămână la producător, prin decontul de TVA, iar acesta să poată fi utilizat de producător exclusiv pentru investiții proprii și ameliorarea produselor”  a declarat prim-vicepreședintele PNL Arad.

În același timp, Adrian Țolea a explicat că inițiativa PNL a pornit de la evaziunea fiscală uriașă de pe piața laptelui și a cărnii, evaziune care se ridică anual la aproximativ 600 de milioane de euro, dar și de la faptul că de la 1 aprilie se va liberaliza piața laptelui european.

„Proiectul de lege a pornit de la evaziunea fiscală uriaşă de pe piaţa internă a laptelui – evaziune ce se ridică anual la 250-300 de milioane de euro (aproximativ 1 milion de litri de lapte), şi de pe piaţa cărnii – unde statul este fraudat cu 600 de milioane de euro pe an. În același timp, s-a avut în vedere faptul că de la 1 aprilie se va liberaliza piaţa laptelui european, prin eliminarea cotelor de lapte, ceea ce înseamnă că cei aproximativ 800.000 de producători mici şi mijlocii din România (90% din totalul producătorilor autohtoni) vor intra în competiţie directă cu fermierii din celelalte state UE, care vin cu preţuri mult mai mici, având un TVA mult mai redus. Și, totodată, a fost analizată și situaţia creată de embargoul impus de Rusia pentru toate produsele alimentare din UE. Astfel, estimăm că în perioada imediat următoare, piaţa internă va fi invadată de lapte şi produse din lapte fabricate în alte state din UE. Situaţia va fi identică şi pe piaţa cărnii, unde producătorii, la fel ca şi cei din industria laptelui, se confruntă cu cel mai mare TVA din Europa. Estimăm că, în aceste condiţii, producătorii mici şi mijlocii din România vor fi direct afectaţi, împinşi fie să îşi închidă afacerile, fie să se orienteze spre noi activităţi. Este mai mult ca sigur că acest fenomen va fi devastator pentru toată societatea românească, mai ales prin dispariţia locurilor de muncă din cele două industrii: lapte şi carne” a mai declarat Adrian Țolea.

Liberalul a mai explicat că măsura propusă de PNL vizează nu doar stimularea tuturor producătorilor de carne, lapte, produse din carne şi lapte să acţioneze în economia fiscalizată, dar îi stimulează şi să întreprindă investiţii generatoare de locuri de muncă şi valoare adăugată brută. Totodată, acesta spune că PNL propune ca „această relaxare fiscală în beneficiul producătorilor de lapte şi de carne din România să se aplice pe termen limitat de un an, începând de la 1 aprilie 2015, ca măsură efectivă de sprijin”.

„Această măsură liberală de stimulare a sectorului agroalimentar este obligatorie pentru salvarea producătorilor români de lapte şi de carne. Apreciem că intervalul de un an pentru aplicare va fi suficient pentru a se face simţite beneficiile directe, putând-se opta ulterior pentru o prelungire. Îi cerem Guvernului PSD să ia act de demersul nostru parlamentar şi să se mobilizeze de urgenţă pentru a obţine derogările necesare de la Comisia Europeană pentru a putea aplica imediat măsura de relaxare fiscală de care au nevoie fermierii români” a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea.

No Comments

Comments for PNL vrea reducerea evaziunii fiscale prin scăderea TVA la carne și lapte are now closed.