Parcul Natural Lunca Mureşului a obținut finanţare internaţională pentru combaterea plantelor invazive

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on octombrie 30, 2015 with No Comments

lunca muresului

Una din problemele stringente cu care Administraţia Parcului Natural „Lunca Mureșului” se confruntă o reprezintă extinderea accelerată a suprafețelor dominate de specii invazive de plante.

Eforturile de a stopa acest fenomen își vor găsi rezolvarea grație fondurilor europene din cadrul mecanismului financiar SEE 2009-2014. Pe baza memorandumului încheiat între Guvernul României, Republica Islanda, Regatul Norvegiei şi Principatul Liechtenstein, Parcul Natural Lunca Mureşului va beneficia de o finanţare nerambursabilă de aproape un million de euro, pentru punerea în practică a proiectului «Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului – SESIL»”

Acesta se va derula, în primă fază, începând din toamna acestui an până la finalul lui 2016, Parcul Natural Lunca Mureșului având ca parteneri Universitatea „Aurel Vlaicu“ şi Asociaţia Centrul de Dezvoltare Arad.

Printre obiectivele proiectului se numără: evaluarea cantitativă și calitativă a efectelor negative asupra ecosistemelor agro-silvice și a habitatelor provocate de extinderea speciilor invazive în parc, adică arțarul american, troscotul japonez și mai ales salcâmul pitic; reabilitarea unor agro-ecosisteme afectate de speciile invazive de plante (cu precădere de salcâmul pitic), conștientizarea publicului cu privire la efectele negative generate de extinderea speciilor invazive de plante și de practicarea agriculturii intensive în detrimentul celei durabile.

Proiectul va acoperi întreaga suprafaţă a parcului, atât în judeţul Arad cât şi în judeţul Timiş, urmând să fie acordată atenție stopării şi diminuării abandonului  terenurilor, adică lăsării lor în paragină, necultivate şi neîntreţinute, la discreţia speciilor invazive.

La sfârşitul perioadei de finanţare, Parcul Natural Lunca Mureşului va avea realizate prin acest proiect o bază de date GIS care va cuprinde distribuția în teren a speciilor invazive de plante, un plan elaborat de lucru pentru combaterea și prevenirea instalării speciilor invazive şi o pagină web. Tot prin proiect se vor achiziționa și reabilita 100 de hectare de teren în zonele afectate sau predispuse şi se vor cumpăra un tractor și utilajele necesare executării lucrărilor de combatere și prevenire. Vor fi deasemenea organizate 12 întâlniri de conștientizare a comunităților locale şi, în colaborare cu Universitatea Aurel Vlaicu, un simpozion științific.

 

 

 

No Comments

Comments for Parcul Natural Lunca Mureşului a obținut finanţare internaţională pentru combaterea plantelor invazive are now closed.