Opinii de pensionar. Soluție liberală pentru evaziunea fiscală (editorial)

Written by admin. Posted in Editorial, Meniu Principal, Top News

Tagged: , , , ,

Published on august 30, 2013 with No Comments

scris de: Ioan Tuleu

Unul dintre flagelurile cu care s-a confruntat România de după Revoluție a fost enorma evaziune fiscală, care a afectat serios funcționarea statului.  Astfel, diverse studii au ajuns la concluzia că circa 30-40 la sută din veniturile realizate de companiile mai mici sau mai mari din România scapă fiscalizării, adică, mai pe înțeles, nu sunt impozitate.  Asta în condițiile în care evaziunea este infracțiune și dacă este dovedită poate fi sancționată cu ani de închisoare. Dar câți dintre marii evazioniști au ajuns în instanță și au fost condamnați ? Foarte puțini îndrăznim să răspundem tot noi. Dar să nu aruncăm vina pe instituțiile de forță ale statului, pentru că ele nici nu pot să se ocupe de așa ceva, deoarece au destul de lucru cu prinderea și condamnarea elevilor care copiază la Bac sau cu sancționarea cetățenilor care au votat multiplu !

Și totuși evaziunea trebuie redusă, este plan de la FMI, Banca Mondială, Uniunea Europeană așa că după o gândire profundă, la care au fost angrenați numeroși specialiști, liberalii au hotărât că singura soluție ar fi reducerea fiscalității, adică scăderea taxelor și impozitelor astfel că patronii  nu vor mai fi tentați să fenteze statul. Prima măsură de acest fel s-a hotărât a fi scăderea cu trei puncte procentuale a contribuției la asigurările sociale, mai precis la contribuția la sistemul de pensii. Adică se ia de la pensionari și se dă la patronii infractori pentru a-i cuminți !

Dar vor mușca aceștia din urmă din momeala aruncată de măsura liberală ?  Mai degrabă nu dacă ne uităm la alte măsuri de acest fel, între care impozitul unic de 16 la sută pe venituri, pe toate veniturile, unul dintre cele mai scăzute din Europa. Au fost cumva banii rămași în buzunarul întreprinzătorilor investiți în producție, sau în vile, mașini de lux, vacanțe în locuri exotice ?

Dar dacă scăderea impozitării nu ajută de ce să nu se recurgă la o măsură radicală și anume la reducerea la zero a taxelor și impozitelor. În acest caz sigur evaziunea se va reduce și ea la zero iar Europa, FMI, Banca Mondială vor fi mulțumite și mai mult vom scăpa în acest fel de milioanele de pensionari, de învățământuil care oricum este ineficient, de sistemul de sănătate aflat în moarte clinică etc. La situații excepționale trebuie luate măsuri excepționale, numai așa vom prospera și toată lumea va fi mulțumită !

No Comments

Comments for Opinii de pensionar. Soluție liberală pentru evaziunea fiscală (editorial) are now closed.