O nouă „operaţiune de salvare“ marca Salvaspeo

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 28, 2014 with No Comments

Duminică 27 aprilie 2014, membrii Echipei Judeţene Salvaspeo şi ai Formaţiei Judeţene Salvamont din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad au participat la un exercițiu judeţean de salvare speologică şi montană. Acțiunea a constat în evacuarea unei persoane accidentate din Peştera Hodobana, o peşteră deschisă pentru activităţi de speoturism, aflată pe raza satului Păiuşeni, comuna Chisindia.

Duminică dimineața, au fost alertate echipele de salvare din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, care s-au deplasat de urgență cu un număr de 16 salvatori speologi şi salvamontişti din Arad, însoţiţi de un medic de urgenţă, spre Peştera Hodobana, unde s-a simulat accidentarea unui turist în subteran. Accidentatul a fost evacuat dintr-o galerie greu accesibilă localizată spre capătul peşterii, salvatorii fiind nevoiți să parcurgă cu targa pasaje verticale, strâmtori şi zone presărate cu blocuri de stâncă prăbuşite, instabile. De la suprafaţă, victima a mai fost transportată încă un kilometru până la primul drum accesibil, pentru a fi preluată de echipajele de prim ajutor ale SMURD.

Evacurea din subteran a fost una mult mai dificilă faţă de una normală datorită faptului că peştera este dezvoltată într-o cenuşă vulcanică extrem de sfărâmiciosă, care au pus la încercare ingeniozitatea salvatorilor pentru alegerea punctelor de asigurare rezistențe pentru evacuarea tărgii. „Această acțiune face parte dintr-un program de pregătire periodic al echipelor de salvare ale Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, realizate cu scopul creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare. Acțiunea a fost inclusă în calendarul anual de activitate al Salvaspeo România”, a declarat Mihai Besesek, șef Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad.

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este partener al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, Corpului Român Salvaspeo – CORSA, Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi cu servicii similare din județele învecinate.

No Comments

Comments for O nouă „operaţiune de salvare“ marca Salvaspeo are now closed.