Nicolae Ioţcu a lansat o petiţie împotriva Guvernului Ponta

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , , , ,

Published on martie 24, 2015 with No Comments

Nicolae Ioţcu, președintele Consiliului Județean Arad și membru al PNL, a lansat, astăzi, o petiție de protest față de măsurile prin care Guvernul PSD, condus de Victor Ponta, sărăcește Județul Arad. Prin intermediul petiției, inițiate de Nicolae Ioțcu, Guvernul Ponta este somat să dea înapoi arădenilor 45 milioane de lei, sumă care ar fi trebuit să fie alocată, pentru investiții, Consiliului Județean Arad și primăriilor din județ, prin intermediul Bugetului de Stat.

În cadrul conferinței de presă, organizate cu prilejul lansării petiției „Salvaţi Judeţul Arad de cleptocraţia PSD”, Nicolae Ioțcu a afirmat că PSD continuă să se comporte ca un partid cleptocrat, care ia măsuri doar în avantajul propriei clientele de partid. Acest tip de management pune în pericol dezvoltarea României. Când a ajuns la putere, PSD a promis că va realiza regionalizarea și descentralizarea administrației, ca premisă a dezvoltării României. A adoptat, în schimb, înainte de alegeri, o lege prin care a politizat administrația locală și, după alegeri, a adoptat noi acte normative, prin care frânează dezvoltarea locală.

Președintele Consiliului Județean Arad a arătat că, în primul pas, printr-un amendament la Legea Bugetului, propus de PSD și susținut de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, a fost modificată formula de alocare a fondurilor către administrațiile locale, în așa fel încât aceste fonduri să ajungă în mâna administrațiilor controlate de PSD. Banii au fost luați de la administrațiile performante, cum este și administrația Județului Arad, și dați administrațiilor neperformante ale PSD, în special din sudul țării și din Moldova. Din banii produși de arădeni, Consiliul Județean Arad a pierdut, în 2015, prin comparatie cu 2014, 21 milioane de lei, iar primăriile din județ aproximativ 24 milioane de lei. Toți acești bani urmau să fie alocați pentru investiții în sănătate, în infrastructură etc. Ei au ajuns în bugetele unor primării fără să existe o condiționalitate legală privind direcționarea către investiții (banii pot fi folosiți, practic, pentru orice), putând fi folosiți pentru organizarea unor spectacole cu caracter populist, specifice PSD.

În pasul al doilea, prin Ordonanța de urgență nr. 2/2015, adoptată recent, Guvernul permite administrațiilor locale să se împrumute de la Trezorerie din fondurile obținute din privatizare. Această măsură a fost luată după ce foarte multe administrații locale, care au contractate proiecte din bani europeni și proiecte naționale, neputând sa sustina cofinantarea acestor proiecte, au pus presiune pe Guvern. Soluția este însă proastă. Ea apasă tot asupra consiliilor județene și a primăriilor performante, adică a celor care au proiecte. În plus, împrumuturile pot fi făcute numai în 2015. Ce se va întâmpla însă anul viitor? O procedură normală ar fi fost ca primariile și consiliile care au proiecte de dezvoltare să primească bani direct de la buget, în timp ce acelea care doresc să realizeze proiecte, dar nu au fonduri suficiente, să primeasca banii pe care îi meritau.

Nicolae Ioțcu a evidențiat o serie de efecte negative pe care măsurile luate de Guvernul Ponta le au asupra administrației locale, cum ar fi: înlocuiesc principiul eficienței, ponderat de principiul solidarității, cu principiul clientelar (conform logicii Guvernului Ponta, cu cât o administrație face mai puțin, cu atât primește mai mulți bani de la Buget); pun în pericol sau pur și simplu zădărnicesc importante proiecte de investiții; Consiliul Județean și primăriile din județ sunt condamnate să joace un rol pur administrativ, asta în condițiile în care se tot vorbește despre întărirea administrației locale; sunt afectate – pe termen scurt și mediu – adevăratele motoare ale dezvoltării României, care sunt județele performante, un astfel de județ fiind și Aradul; lovesc în transparența și previzibilitatea procesului de decizie la nivelul administrației locale (din această cauză, administrațiile locale vor putea atrage mai puține investiții private); cresc gradul de nemulțumire locală în raport cu administrația centrală.

 

 

 

No Comments

Comments for Nicolae Ioţcu a lansat o petiţie împotriva Guvernului Ponta are now closed.