Mircea Onea: „USL, ruptă de realitatea economică”

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 21, 2013 with No Comments

Mircea Onea, consilier judeţean şi preşedintele PDL Nădlac, critică modul în care s-a creionat Bugetul de Stat pe 2014, în sectorul dezvoltării economice. „Sunt om de afaceri, aparţin mediului economic şi mi se pare absurd ca un minister care are ca obiect de activitate stimularea economiei să aloce mai mult pentru propria funcţionare decât pentru cheltuielile privind promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor şi stimularea competitivităţii. Pentru funcţionare s-au alocat 86,6 milioane, iar pentru stimularea economiei 83,7 milioane. În plus, acelaşi minister al Economiei şi-a mai alocat 38 de milioane de lei pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii”, a afirmat Mircea Onea.

Consilierul judeţean este contrariat de faptul că în ultimul an Guvernul Ponta a suprataxat mediul de afaceri dar, când vine vorba de sprijinirea acestui mediu, sumele alocate sunt reduse drastic. „Cheltuielile de capital, adică investiţiile, sunt reduse cu 87%. În contrapondere, Ministerul Economiei majorează cheltuielile cu bunurile şi serviciile cu 5,1 milioane de lei în anul 2014, adică cu peste 15%. Acest aspect se leagă cu faptul că USL a luat anul acesta decizia creşterii pragului pentru achiziţiile publice fără licitaţie”, a afirmat Onea.

Mircea Onea consideră că, prin aceste măsuri, mediul economic va fi sufocat, multe dintre societăţile comerciale fiind pasibile de faliment. „Este clar că această suprataxare excesivă creşte presiunea asupra mediului de afaceri. Multe firme îşi vor reduce activitatea sau îşi vor închide porţile. Deja sunt foarte multe firme care cer reorganizare judiciară. Economia reală nu este sprijinită deloc, în timp ce se pompează masiv în funcţionarea administrativă a unor ministere”, a concluzionat Mircea Onea.

***

* Suportul statului pentru promovarea exporturilor scade cu peste 26% în anul 2014, la 28 milioane de lei. Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că, deşi au cerut Guvernului în mod repetat finanţarea cu 50% a costurilor de promovare a exporturilor, nu au fost acordate nici măcar 100 milioane lei în acest scop.

* Finanţarea pentru Programul Mihail Kogălniceanu prin care se garantează accesul la finanţare pentru IMM-uri scade cu aproape 40%. USL alocă numai 10 milioane de lei în anul 2014 pentru finanţarea întreprinderilor, faţă de 16 milioane de lei în 2013.

* Finanţarea pentru Programul de creştere a competitivităţii produselor industriale se diminuează cu aproape 40%. USL consideră că este posibilă creşterea competitivităţii industriei româneşti dacă îi alocă numai 5 milioane de lei.

* Pentru Programul START dedicat tinerilor şi facilitării accesului lor la finanţare, fondurile alocate scad cu o treime, la  13 milioane de lei în anul 2014.

* Pentru Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri, finanţarea este redusă cu 16%, la 21 milioane de lei în anul 2014.

* Fondurile alocate Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri scad cu peste 7%, la 6 milioane de lei în 2014.

* Pentru dezvoltarea produselor turistice, finanţarea scade cu peste 22%, la suma de 0,7 milioane de lei în 2014.

No Comments

Comments for Mircea Onea: „USL, ruptă de realitatea economică” are now closed.