Mihai Fifor : Falcă forţează gradul de îndatorare al oraşului, jonglând cu buzunarele arădenilor

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on martie 23, 2017 with No Comments

Mihai Fifor - PSD Arad

Senatorul PSD de Arad Mihai Fifor îsi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea continuă a gradului de îndatorare a municipiului, datorită lipsei de viziune şi cumpătare a primarului Falcă.

„Acum când ne aşteptăm ca municipalitatea să acceseze deja prima tranşă de 10 milioane Euro din împrumutul contractat în 2016 pentru aşa zisa „regenerare urbană”, rămâne un mister pentru noi toţi în ce constă concret acest demers şi asta datorită opacităţii administraţiei publice locale. Bineînţeles că nu ne vom opune niciodată vreunui proiect coerent de dezvoltare pentru Arad însă cetăţenii trebuie să ştie precis ce se întîmplă cu banii lor, dincolo de discursurile de auto-elogiere ale edilului, pe modelul propagandei sovietice. Continuăm să ne întrebăm de ce este din nou necesară îndatorarea arădenilor pe 12 ani, câtă vreme primăria a închis anul cu un excedent bugetar uriaş (aproximativ 146 milioane Lei), din care putea fără probleme să finanţeze investiţia cu care se laudă primarul. Sigur nu este lipsit de interes să le spunem arădenilor că acest credit de 20 milioane Euro este garantat cu veniturile municipalităţii, în speţă cu taxele şi impozitele încasate de la locuitorii oraşului. Şi asta în condiţiile în care Falcă doarme liniştit după ce impune unele dintre cele mai ridicate cote de impozitare din ţară, undeva în TOP 3 şi merge tot înainte, pentru că agregatul de vot din CLM îi permite această poziţie de forţă.

Dacă nu aţi înţeles exact stratagema, vă spunem direct că gradul de îndatorare al oraşului se clădeşte pe spinarea arădenilor, buni platnici de altfel, iar astfel de jonglerii cu buzunarele cetăţenilor au devenit o cutumă a administraţiei Falcă.

Păcat, mare păcat că aceeaşi arădeni nu văd în mod definit pe ce se duc banii lor. Iar în cazul în care chiar zăresc, se înfioară de calitatea execrabilă a lucrărilor şi de dimensiunile burţilor clientelei politice ce roieşte în jurul primarului.

Pentru buna informare a oamenilor şi rispirea perdelei de ceaţă, PSD Arad a solicitat ca Primăria să ne pună la dispoziţie pentru expunere publică, toate contractele de credit din ultimii 12 ani negociate de primar.Pentru că vorbim despre sume impresionante, care ar îngheţa zâmbetul oricărui bancher sau primar chibzuit.

Astfel în 2005, la doar un an de la instalare, fostul lider al MCL (Mişcarea Creştin-Liberală) contractează un împrumut de 20 miloane Euro, urmat la 2 ani distanţă de unul de 47 milioane Euro. Acesta din urmă sub pretextul reabilitării zonelor urbane cu deficienţe majore adică….. „celebra” canalizare din Bujac care ştim cu toţii cum a fost proiectată şi cum funcţionează, pe modelul mai mult nu decât da. În 2008, liderul PDL Arad, în vremurile de glorie ale naşului Băsescu, contractează un nou credit, de data aceasta de 30 milioane Lei. Nu se opreşte aici şi pregătindu-se temeinic de ucenicia liberală mai pune o cireaşă pe coliva arădenilor sporind gradul de îndatorare al municpiului cu încă 20 milioane Euro. Este vital să precizăm că la toate aceste credite numai dobândă anuală este de 1 milion Euro, la care se adaugă evident alte taxe şi comisioane deloc neglijabile.

În aşteptarea tuturor contractelor de împrumut de la Primărie, cerute în virtutea transparenţei publice, rămâne problema majoră de fond dar şi constatarea dureroasă că toate petardele administrative iluzorii din cuvântările dezarticulate ale lui Gheorghe Falcă s-au însăilat pe fondul îndatorării excesive a cetăţenilor urbei”, spune senatorul PSD de Arad Mihai Fifor.

 

 

Biroul de Presă al PSD Arad

No Comments

Comments for Mihai Fifor : Falcă forţează gradul de îndatorare al oraşului, jonglând cu buzunarele arădenilor are now closed.