Mihai Fifor: „Dacă România a obținut miliardele de euro anunțate de Iohannis, înseamnă că guvernul poate majora pensiile și alocațiile“

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on iulie 22, 2020 with No Comments

Dacă cele 79,9 miliarde de euro, bani europeni pentru România anunțați triumfalist de Iohannis sunt reali și efectivi, înseamnă că Guvernul PNL are resursele necesare pentru dublarea alocațiilor, creșterea pensiilor cu 40% şi majorarea salariilor profesorilor, potrivit legilor în vigoare. Nicio o scuză, niciun pretext nu mai pot fi invocate! România și-ar putea finanța, masiv, din bani europeni, atât investițiile, cât și relansarea economiei.

„Dacă succesul anunțat triumfalist de Iohannis este real – 79,9 miliarde de euro de la UE pentru România, în urma summit-ului de la Bruxelles – înseamnă că Guvernul Orban poate să dubleze alocațiile și să mărească pensiile rapid, exact așa cum spune legea. Zecile de miliarde de euro de la UE ar finanța investițiile, ar relansa economia și ar debloca/asigura resursele necesare pentru majorările de alocații, pensii, salarii, pentru creșterea nivelului de trai în general.

Din păcate, ceea ce Iohannis și PNL vând drept succes epocal este mai degrabă un eșec! România la Bruxelles nu a câștigat, a pierdut! Cele 79,9 miliarde de euro, anunțate de Iohannis, adună la grămadă de toate: alocări aferente exercițiului financiar 2021-2027, sprijin financiar nerambursabil în cadrul planului de relansare economică COVID, împrumuturi care trebuie rambursate, cu dobândă!

Din cele 33,5 de miliarde aferente planului de relansare economică, în varianta ințială 2/3 erau alocări nerambursabile și 1/3 împrumuturi. Iohannis a „reușit” să schimbe proporția – jumătate alocări nerambursabile, jumătate împrumuturi. Practic, România în loc să ia mai mulți bani gratis, îi ia cu împrumut pe care trebuie să-l ramburseze cu dobândă!

Banii nu vin acum, ci cândva în viitor. E nevoie de proiecte, de cofinanțare și cu unii miniștrii precum Grindă la Dezvoltare și Boloș la Fonduri Europene, banii europeni vor rămâne doar pe hârtie! Cel mai puternic argument că România a pierdut, că Iohannis a negociat prost, este comparația cu alte țări care au primit bani în plus. S-au convenit alocări preferențiale suplimentare din fondurile de coeziune pentru Cehia – 1 miliard de euro, Germania – 500 de milioane de euro, Slovenia – 300 de milioane de euro, Belgia – 200 de milioane, Cipru și Finanda – câte 100 de milioane de euro.

Alte țări au reușit să obțină reduceri de la plata contribuției la bugetul european: Germania – 3,6 miliarde de euro, Olanda – 1,9 miliarde de euro, Suedia – 1 miliard de euro, Austria – 565 milioane de euro, Danemarca- 377 de milioane de euro“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

No Comments

Comments for Mihai Fifor: „Dacă România a obținut miliardele de euro anunțate de Iohannis, înseamnă că guvernul poate majora pensiile și alocațiile“ are now closed.