Medalion literar-muzical ”Ioan Slavici şi Mihai Eminescu – doi prieteni născuţi sub aceeaşi constelaţie”

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on ianuarie 21, 2015 with No Comments

Cu prilejul aniversării a 167 de ani de la naşterea marelui scriitor român Ioan Slavici (1848-1925), pasionaţii de istorie, literatură şi muzică au fost invitaţi la medalionul literar-muzical ”Ioan Slavici şi Mihai Eminescu – doi prieteni născuţi sub aceeaşi constelaţie”, care s-a desfăşurat la Castelul Bohus din Şiria.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Şiria, Complexul Muzeal Arad, Universitatea de Vest- Vasile Goldiş din Arad, cadre didactice şi elevi de la Şcoala Gimnazială Ioan Slavici Şiria.

În cadrul manifestării a fost vernisată expoziţia de fotografii surprinse de lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie (UVVG Arad) în timpul filmărilor la ecranizarea nuvelei “Pădureanca”.

Prezentările cadrelor didactice Marcel Priescu, ”Slavici şi Eminescu – o prietenie de-o viaţă, născută în anii studenţiei” şi Mariana Stanciu, ”Slavici – deschizător de drumuri în nuvelistica romanească”, au fost completate de concursul tematic pentru elevi ”Să îl cunoaştem şi să îl iubim pe Luceafărul poeziei româneşti”.

Evenimentul de la Şiria s-a  încheiat cu ateliere de creaţie pentru copii şi un medalion muzical ”Dor de Slavici şi Eminescu”.

***

Expoziția Ioan Slavici

Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde trei săli în care, prin fotografii de familie, diplome, premii, decoraţii, manuscrise, cărţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia.

 

În expunere este prezentată succint viaţa scriitorului, în diferite perioade, începând cu locul natal Şiria; studiile la Arad, Timişoara, Pesta şi Viena; prietenia cu Eminescu şi activitatea în cadrul României June. Activitatea publicistică la ziarul Tribuna din Sibiu a fost marcată de procesele de presă  şi întemniţarea la Vacz. După ieşirea din închisoare, Ioan Slavici s-a stabilit în Bucureşti, iar în 1892 scriitorul şirian devenea cetăţean român. Cariera sa didactică a fost marcată de ocuparea funcţiei de profesor la Azilul Elena Doamna, apoi cea de director al Institulului Oteteleşanu din Măgurele şi profesor la Liceu German din Bucureşti, perioadă în care a editat o serie de lucrări didactice.

Un segment important al expoziţiei este dedicat operei scriitorului – nuvele, poveşti şi romanul Mara – publicată în diferite limbi.

De-a lungul carierei sale de scriitor, jurnalist şi cadru didactic, Ioan Slavici a primit distincţii şi premii: Ordinul Coroana României, decoraţia Răsplata muncii în învățământ, medalia Bene Merenti, în anul 1891 pentru publicarea documentelor Hurmuzaki, iar în anul 1903 a primit premiul Academiei Române pentru romanul istoric ”Din bătrâni”.

De o valoare documentară dar şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului din casa din Bucureşti, mobilier donat muzeului arădean de către familie.

(Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia”, str. Regimentul de Infanterie 85, nr. 15/Program de vizitare: Marți-Duminică 9.00-17.00; L- închis/Tel. 0257. 384.088/Muzeograf: Laura Mateș).

[nggallery id=274]

 

No Comments

Comments for Medalion literar-muzical ”Ioan Slavici şi Mihai Eminescu – doi prieteni născuţi sub aceeaşi constelaţie” are now closed.